KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Fatih Özkafa

Hattat
Doğum Tarihi H. 1393-1394
M. 1974
Doğum Yeri Konya

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

1974 Konya doğumlu. 1996 yılında Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden ve 2021 yılında İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden (yüksek onur derecesiyle) mezun oldu. İlk üniversite eğitimi esnasında, 1994 yılından itibaren Hattat Dr. Hüseyin Öksüz’den hüsn-i hat dersleri almaya başladı. 2002 yılında ise sülüs-nesih dallarında icâzetnâme aldı. Ardından divanî, celî divanî ve ta’lîk yazılarını meşk etti. İşletme Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladıktan sonra farklı branş hazırlık eğitimi alarak Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda doktora eğitimine başladı. 2005 yılında, Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’ne araştırma görevlisi olarak atandı. “İstanbul Selâtin Camilerinin Kuşak Yazıları” başlıklı tezi ile 2008 yılında doktorasını tamamladı.  

2009 yılında yardımcı doçent, 2013 yılında doçent, bölüm başkanı ve fakülte yönetim kurulu üyesi oldu. Hat sanatı üzerine muhtelif kitapları, kitap bölümleri ve makaleleri yayımlandı. Yurt dışındaki ve yurt içindeki birçok uluslararası ve ulusal sergiye, sempozyuma, kongreye iştirak etti. Bazı sanat projelerinin küratörlüğünü ve bazı kitapların editörlüğünü yaptı. Ircica ve Albaraka tarafından düzenlenen uluslararası yarışmalarda sülüs, celî ta’lik ve muhakkak gibi muhtelif hat nevilerinde 5 kez uluslararası ödüle lâyık görüldü. Bazı uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği yaptı. 2013-2016 yılları arasında Konya Büyükşehir Belediyesi sanat danışmanlığı görevini üstlendi.

2011-2018 yılları arasında iştirak ettiği ve Ramazan aylarında B.A.E. Kültür Bakanlığı organizasyonuyla Dubai’de düzenlenen Uluslararası Mushaf Buluşmaları’nda nesih, sülüs-nesih, muhakkak-sülüs-nesih, muhakkak-reyhanî ve sülüs-ince sülüs gibi muhtelif yazı nevileriyle toplam 6 Kur’an-ı Kerîm cüz’ü yazdı. 

2016 yılından itibaren akademik hayatına Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü’nde devam etmeye başladı. Aynı yıl Albaraka Sanat Akademisi’nde hüsn-i hat öğretim üyeliğine de başladı. 2017 yılında, TCCB Millî Saraylar Danışmanlar Komitesi üyeliğine atandı ve Yıldız Şale Köşkü Klasik Türk Sanatları Merkezi’nde hüsn-i hat öğretim üyesi oldu. Temmuz 2020’de, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalı’nda profesör oldu. 2021’de İslam Sanatları Tarihi Derneği Başkanı oldu. Yurt içindeki ve yurt dışındaki çok sayıda resmî ve özel koleksiyonda hat eserleri bulunmaktadır. Klasik ve modern hat kategorilerinde eserler vermekle birlikte akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Felsefe ve İslam sanatlarından başka, edebiyat, fotoğraf, grafik tasarım ve sinema, ilgi alanları arasındadır

Eserleri

Akrabalar

no image
Esra Özkafa
Eşi

Hocaları

Hüseyin Öksüz
Hüsn-i Hat

Talebeleri

Gülistan Görkemli Levent
Hüsn-i Hat
Abdurrahim Kahya
Divani
H. 1426-1427 / M. 2006
Murat İşaşır
Ta’lîk

Faaliyetler