KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Davut Bektaş

Hattat
Doğum Tarihi H. 1382-1383
M. 1963
Doğum Yeri Adana

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

1963 yılında Adana’nın Feke ilçesine bağlı Akoluk köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, orta ve liseyi Adana İmam-Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1992’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 

Lise yıllarında Hat sanatını tanıdı ve öğrenmeye karar verdi. 1981-1982 öğretim yılında yüksek tahsil için İstanbul’a geldi. Kısa bir süre merhum Hattat Yusuf  Ergün (Erzincani)’den Sülüs hattı çalıştı. 1982’den itibaren de Hattat Hasan Çelebi’den Sülüs, Nesih ve Rik’a yazılarını meşkederek 1994’de Sülüs-Nesih icazeti aldı. 2002’den itibaren Prof.Dr.Ali Alparslan`dan vefatına kadar Talik ve Divani hattı meşk etti. Eski üstadların özellikle de Sami Efendi ve Hamid Bey’in eserlerini inceleyerek ve günümüz hattatlarından da faydalanarak çalışmalarını Celi Sülüs üzerinde yoğunlaştırdı. Hattını geliştirmesinde, Üstad Mustafa Uğur Derman Bey’in birer nüshasını verdiği Sami Efendi’nin Yeni Camii Sebili yazıları ve Şevki Efendi’nin Elif Kasidesi’nin ayrı bir yeri ve önemi vardır.

İslam Konferansı (İşbirliği) Teşkilatı (İ.İ.T.)’a bağlı IRCICA’nın düzenlediği Milletlerarası Hat Yarışmalarında, 1986, 1989 ve 1993 yıllarında üç defa birincilik ve bir mansiyon ödülü kazandı.

Yurt içi ve çeşitli ülkelerde 1984’ten günümüze kadar pek çok sergiye katıldı. Suudi Arabistan, İran, BAE (Dubai, Şarja), Katar, Mısır, Tunus, Cezayir, İspanya, Güney Afrika, Amerika, Japonya, Pakistan, Malezya sergiye katıldığı ülkeler arasındadır. Ayrıca 2005’te Kuveyt’te “Harflerin Terennümü” adında bir şahsi sergi açtı. Yurt içi ve uluslararası birçok Hat yarışmasında jüri üyeliği yapmaktadır. 

İSMEK, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı’nda değişik zamanlarda Hat dersleri verdi ve yetiştirdiği birçok öğrenciye icazet verdi.
2011-2015 yıllarında Oxford İslam Araştırma Merkezi (Oxford Centre for Islamic Studies) yeni yapılan camiinin bütün yazılarını, 2020, 2021’deTaksim Camiinin bütün yazılarını yazdı.

Mescid-i Haram genişletme projesi için birkaç yazı ile katkıda bulundu. Büyük Çamlıca Camii’nin bazı yazılarını yazdı ve hocası Hasan Çelebi’nin yazılarının uygulamaya yönelik son çizimlerini yaptı. Kartal’da Hasan Tahsin Uğur camii, İTÜ Abdülhakim Sancak Camii ve Borsa İstanbul mescidinin bazı yazılarını yazdı.

Halen, Hat sanatı ile fiilen uğraşmakta ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Eserleri

Akrabalar

Deniz Öktem Bektaş
Eşi

Hocaları

Ali Alparslan
Ta’lîk
H. 1422-1427 / M. 2002-2006
Hasan Çelebi
Hüsn-i Hat
H. 1402-1403 / M. 1982

Talebeleri

Beyzanur Türkeri
Hüsn-i Hat
Ömer Faruk Özoğul
Hüsn-i Hat
Deniz Öktem Bektaş
Hüsn-i Hat
Hüsn-i Hat
Ahmet Koçak
Hüsn-i Hat
Nuria Garcia Masip
Hüsn-i Hat
Abdurrahman Depeler
Hüsn-i Hat
Seyit Ahmet Depeler
Hüsn-i Hat
Hakan Arslan
Hüsn-i Hat
Meryem Nuruzihalilani
Hüsn-i Hat
no image
Ali Sıtkı Özalp
Hüsn-i Hat

Faaliyetler