KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Hüseyin Öksüz

Hüseyin Konevî, Yard. Doç.
Hattat
Doğum Tarihi H. 1363-1364
M. 1944
Doğum Yeri Konya

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

1944’te Konya’da doğdu. İlk ve orta tahsilini Konya’da tamamladı. İlkokuldan sonra üç yıl hafızlığa çalıştı. Ramazanlarda Konya camilerinde mukabele okudu, Mevlüd Cemiyetlerinde bulundu. 1970-80 yıllarında Mevlana İhtifallerinde Mutrıp’da ney üfledi.

1966’da İstanbul’da Eczacılık tahsili sırasında (1968) Dünyaca tanınan Hattat HAMİD AYTAÇ’tan Sülüs-Nesih;  MUSTAFA UĞUR DERMAN’dan da  Ta’lik  derslerine devam ederek icazet aldı. 

Konya’da 10 yıl eczacılık yaptı.

İSLAM KONFERANSI TEŞKİLATI’nın (IRCICA) her üç yılda bir gerçekleştirdiği Uluslararası Hat Müsabakalarında, Dünya Birinciliği Dahil 5 ödül aldı.

1986 1. Uluslararası Hattat Hamid Hat Yarışması’nda Celî Dîvânî’de birincilik, Celî Ta’lik’de  I. Mansiyon,  Celî Sülüs’te II. Mansiyon, 1989 II. Uluslararası Yakut ül Müsta’sımî Hat Yarışması’nda Celî Dîvânî’de Mansiyon ve Nesih’de Mansiyon ödülleri kazandı.

Devlet Türk Süsleme Sanatları Yarışmalı Sergilerinde ve yurtdışındaki sergilerde, çeşitli hat dallarında ödüller aldı.

Yurt içinde ve yurt dışında sergiler açtı ve çeşitli kuruluşlardan beratlar, plaketler aldı.

Türkiye’de ve Dünya’nın çeşitli yerlerinde (ABD'de 1, Avustralya’da 2, Kazakistan’da 3, Kırgızistan’da 1, Hollanda’da 3, Almanya’da 2) camilerin yazılarını hazırladı.

2001’de Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kuruluşuna öncülük etti ve öğretim üyesi oldu. Geleneksel Türk Sanatları Bölümünün üç yıl başkanlığını yaptı. Burada dünya çapında başarılı hattatlar yetiştirdi. Üniversite ve kurslarda yirmiden fazla talebesine icazet verdi. 

2010 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü , 2012  yılında da  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Sanat Büyük Ödülü’ne layık görüldü.

2011 yılında Selçuk Üniversitesinden emekli oldu. 

2013’te KTO Karatay Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Geleneksel Türk sanatları Bölümü’nde öğretim üyesi ve Bölüm Başkanı oldu. Halen bu görevini devam ettirmektedir.

Basılan Kitapları;
Eserlerinin ilki "Hattat Hüseyin Öksüz"  Konya İl Kültür Müdürlüğü tarafında 2009 yılında;
İkincisi  Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından “45. Sanat Yılı Hatırası” adıyla 2014 yılında, Üçüncüsü kitabı K.T.O. Karatay Üniversitesi tarafından “Hat Aşkıyla 48 Yıl” adıyla 2016 yılında yayınlanmıştır. 

Eserleri

Akrabalar

Sami Öksüz
Erkek Kardeşi

Hocaları

Mustafa Uğur Derman
Ta’lîk
Hamid Aytaç
Hüsn-i Hat

Talebeleri

Abdurrahman Depeler
Hüsn-i Hat
H. 1419-1420 / M. 1999
Hatice Esma Depeler
Hüsn-i Hat
Sami Naddah
Hüsn-i Hat
Mustafa Parıldar
Hüsn-i Hat
Mehmet Memiş
Hüsn-i Hat
Nihat Kağnıcı
Hüsn-i Hat
Tahir Güçlü
Hüsn-i Hat
Osman Şişman
Hüsn-i Hat
Muhammed Esat Güçlü
Hüsn-i Hat
Fatih Özkafa
Hüsn-i Hat
Merve Nur Kayhan Hassan
Hüsn-i Hat
İsmail Öztürk
Hüsn-i Hat
H. 1415-1416 / M. 1995
Kuddusi Doğan
Hüsn-i Hat
H. 1412-1413 / M. 1992
Ahmet Tuğaç
Hüsn-i Hat
no image
Mustafa Mesten
Hüsn-i Hat
no image
Melike Eldek
Hüsn-i Hat
Zehra Özdem
Hüsn-i Hat
H. 1432-1433 / M. 2011
Seyit Ahmet Depeler
Hüsn-i Hat
Abdurrahim Kahya
Hüsn-i Hat
Fatma Yıldız
Hüsn-i Hat
no image
Mehdi Rezoug
Hüsn-i Hat

Ketebe.org İsmail Orman

Yurtiçi ve yurtdışında bir çok yarışma, sergi ve festivale katılan Hüseyin Öksüz, 1986’da IRCICA tarafından düzenlenen I. Uluslararası Hattat Hamid Hat Yarışması'nda celi divani dalında birincilik ödülü ile iki mansiyon ödülü kazandı. 1988’de Uluslararası Bağdat İslam Hat ve Süsleme Sanatları Festivali’nde başarı ödülüne, 1987 yılındaki II. Devlet Türk Süsleme Sanatları Sergisi’nde başarı ödülüne, 1989’daki II. Uluslararası Yakut El-Musta’sımi Hat Yarışması’nda da iki mansiyon ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca Prens Faysal bin Fahd, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ekmeleddin İhsanoğlu gibi isimlerden de plaket ve başarı belgeleri almıştır.

Faaliyetler