KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Orhan Dağlı

Hattat ve Müzehhip
Doğum Tarihi H. 1390-1391
M. 1971
Doğum Yeri İstanbul

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

1971 yılında İstanbul'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini bu şehirde tamamladı.1997 yılında M.S.Ü.G.F Geleneksel Türk El Sanatları bölümünden üçüncü olarak mezun olarak Sakıp Sabancı özel ödülünü aldı. Fakülte de Yrd.Doç.Tahsin Aykutalp' ten tezhip, Prof.Dr. Ali Alparslan' dan nesta'lik, divani , celi divani ve rık'a, Yakup Cem'den minyatür, Kaya Üçer 'den kalemişi ,Hikmet Barutçugil'den ebru eğitimi aldı.


     2001 yılında Hüseyin Kutlu'dan sülüs-nesih , Yrd.Doç.Tahsin Aykutalp'ten tezhip ,2002 yılında, Prof Dr. Ali Alparslan'dan nesta'lik, divanî ve celi divanî icazeti aldı. 2004 yılında IRCICA uluslararası hat yarışmasında celi ta'lik başarı ödülü aldı.


     Tasarım çiçek ressamlığı konusunda ciddi çalışmalar yapan sanatçı, 2007 yılında on öğrencisine verdiği icazetle bunu pekiştirdi. Önce karakalem çalışılan çiçeklerin klasik uslûbla tekrar yorumlandığı, yeni bir bakış açısı ortaya koydu. Yine ilk defa 2001 yılında denediği ve yıllar içinde geliştirdiği ve adını GEVHERŞAH koyduğu  mücevher etkili tezhip süslemeleri daha sonra bir tarz halini aldı.


     Bunun dışında eski eser restorasyonu yapan sanatçı başta Şeyh Hamdullah, Muhammed Nur, İbrahim Rodosî, Kazasker Mustafa izzet, Mahmut Celâleddîn, Mehmet Tahir Efendi, Şefik Efendi, Necmeddin Okyay, Kamil Akdik, Macid Ayral, Halim Özyazıcı gibi üstadlara ait pek çok levhayı sanat tarihimize kazandırmıştır..


     Ayrıca zerendûd levhalar üzerine de çalışmalar yapan sanatçı bu konuda pek çok eser vermiştir.


    2005 yılında Şevki Efendi Amme Cüzü tezhiplerini hazırlayan sanatçının ,2008 yılında Zaman Yayıncılıktan Hasbahçe Kırk Hadis kitabı yayınlanmıştır.


    2010 yılında Ürdün’e giden sanatçı burada The World Islamic Sience and Education University’de tezhip ve minyatür hocalığının yannda Kral Hüseyin Mushaf projesi’nde  başmüzehhip olarak vazife yapmıştır.2011 yılında yurda dönen sanatçı, yurtdışı araştırmalarının ve geçmiş birikimlerinin bir meyvesi olarak  2012 yılında DAMLAKÂRÎ, 2013 yılında GEVHERŞAH, 2014 yılında OSMANÎ adını verdiği yeni tezhip tarzlarını ortaya koymuştur.


    Ayrıca 2013 yılında, Trakya Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak göreve başlayan sanatçı halen bu görevine devam etmektedir.


    Yurtiçi ve yurtdışı pek çok seçkin koleksiyonda ve müzede eseri olan sanatçı, öğretim görevliliğinin yanında  hat, tezhip ve minyatür dallarında eser vermeye devam etmektedir.


    Evli ve iki kız çoçuğu babasıdır.

Eserleri

Hocaları

Dündar Tahsin Aykutalp
Tezhip
Hüseyin Kutlu
Hüsn-i Hat

Talebeleri

Ayşe Nurgül Kabasakal
Tezhip
Songül Sümen Ak
Tezhip
no image
Kadriye Kısa
Tezhip
Mafirat Onat
Şükufe
Figen Tekiner
Tezhip

Faaliyetler