KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Tahsin Kurt

Hattat
Doğum Tarihi H. 1385
M. 1965
Doğum Yeri Van

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

1965 yılında Van’da dünyaya geldi. 1980’lerin başında Isparta’da bir medresede bir süre Kur’ân ilimleri ile meşgul oldu. Bu sıralarda kıraat ve fıkıh eğitimi aldı. Sanata ilgi duymaya bu yaşlarda başladı. O yıllarda eline hangi levha geçse kendi çabasıyla taklit etmeye çalıştı.


1980’lerin sonunda İstanbul’a gelen Hattat Tahsin Kurt, burada Hayrat Neşriyat Matbaa Tesisleri’nde çalışmaya başladı. Hatta olan büyük muhabbetinden dolayı boş vakitlerini bu mübarek sanat ile değerlendiriyordu. Ancak demirin, demirci ustasının elinde şekillendiği gibi, O da bir hocanın ellerinde şekillenmeliydi. Öyle de oldu; Kabiliyet ve çabasını bir ağabeyinin fark edip O’nu yönlendirmesi ile Hattat Hasan Çelebi Hoca ile ilk temasını kurdu, kendisinden yaklaşık iki yıl Rik’a ve Nesih dersleri aldı.


Ancak 1985’te askere giden Kurt, askerlik dönüşü, hocasının bir müddet yurt dışında kalacağından dolayı hocasını bulamadı, başka bir hat üstadı olan Prof. Ali Alparslan Hoca ile hat çalışmalarına devam etti. Ali Alparslan Hoca’dan aldığı Ta’lik dersleri ile üç dört yıl içerisinde bu alanda icazet almaya muvaffak oldu.


Talik çalışmalarını Ali Alparslan Hoca ile devam ettirirken 1994’te hocasından izin alarak Sülüs meşki için Hüseyin Kutlu Hoca ile çalışmalara başladı. Hüseyin Kutlu Hoca ile çalışmalarının meyvesini 2001 yılında Sülüs’ten de icazet almakla gördü.


Hattat Tahsin Kurt, çeşitli yarışmalarda derecelere girdi. İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi’nin (IRCICA) 1997’de düzenlediği Hüsnühat yarışmasında bir eseri Nesh Ta’lik, bir eseri Celi Ta’lik dalında mansiyona layık görüldü. 1999 ve 2001 yıllarında Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmalarda Ta’lik dalında iki başarı ödülü aldı. 2005 Albaraka Türk Hat Yarışması’nda bir çalışması Celi Ta’lik dalında birincilik ödülü aldı.



Eserleri

Hocaları

Ali Alparslan
Ta’lîk
Hüseyin Kutlu
Hüsn-i Hat

Talebeleri

Ayşe Solak
Ta’lîk
no image
Safiye Ergin
Hüsn-i Hat
H. 1428-1430 / M. 2008
Sevim Bayazıt
Ta’lîk
H. 1427-1428 / M. 2007
Hanife Alpaydın
Ta’lîk
Abdullah Eren
Hüsn-i Hat
Emine Sağlam Bakan
Ta’lîk
Nurgül Özkeser
Hüsn-i Hat
no image
Züleyha Öztürk Yaylakcıoğlu
Ta’lîk
H. 1431-1432 / M. 2010
Ta’lîk
H. 1431-1432 / M. 2010

Faaliyetler