KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Ahmed Nâ’ilî Efendi

Galatalı Nâ’ilî
Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1229
M. 1813-1814
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul-Eyüp, Ya-vedüd Mezarlığı

نبذة عن الفنان

İbrahim Zarifî adlı bir gemicinin oğlu olarak Kasımpaşa’da doğdu. Hüsn-i hattı babası ile beraber Mustafa Kütâhî’den meşkederek icâzet aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra Galata’daki Taş Mekteb’e hüsn-i hat muallimi oldu.

Senelerce burada hizmette bulunduktan sonra Hac vazifesini ifa edip H. 1225/M. 1810 senesinde Eyüp’e taşındı. H. 1229/M. 1814 senesinde orada vefât edip Haliç, Defterdâr’da Yâ-vedûd Kabristanı’nda, kendisi gibi hattat olan oğlu Hâfız İbrahim Efendi’nin yanına defnedildi. Ancak bugün ne onun, ne de oğlunun mezartaşı mevcuttur.    

الأساتذة

Mustafa Kütâhî
الأقلام الستة

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Mevlâna Ahmed, Galatavî’dir. Bazen Galatavî ve bazen Eyyubî ketebe eder. Kasımpaşalı ketebe eylediği âsârı dahi müşâhede olunmuşdur. Pederi İbrahim Zarifî gemici olub Nâ’ilî ile beraber Mustafa Kütahyalı’dan meşk ederek hoş-nüvis olmuşlardır. Fekat kendi yazısı ile pederi yazısı beyninde toprak ile süreyya yıldızı kadar fark vardır. 

...

Yüzyirmiden fazla Kur’an-ı Azîmü’ş-şân yazmak ancak tevfîk-i ilâhi ile mümkin olabilir. Ne büyük se’adetdir ki, kendine böyle mu’azzâm bir zuhr-i âhiret hazırlamışdır. Rûz-ı mahşerde her bir nüshâ-i mübârekenin şefa’atine mazhâr olacağı şüphesizdir. “Rûhullah-ı rûhuha”  

Ketebe.org İsmail Orman

Daha ziyâde mushâf-ı şerîf yazmış olan Ahmed Nâ’ilî Efendi, eski tabirle seri’ü’l-kalem ve yazdığı nüshâlara sıra numarası vermesi nedeniyle bedi’ü’l-rakam bir hattat olarak tarif edilir. Mesâisinden arta kalan zamanda Kur’an-ı Kerîm ve Şifâ-i Şerîf tahrîri ile meşgul olarak 120’den fazla nüshâ-i mübâreke istinsâhına muvâffak olduğu bilinmektedir. Bunlardan bazısına “es-sâkin fî Galata” ketebesi düştüğünden Türk hattatları arasında “Galatalı Nâ’ilî” nâmı ile tanınır. Öte yandan bazı eserlerinde “Kasımpaşalı” ve son yıllarında da “Eyyubî” ketebesini kullandığı görülür.

99, 100, 101 ve 120 numara ile mürâkkam nüshâları Türk ve İslâm Eserleri Müzesi’nde bulunmaktadır. Tespit olunan son eseri ise Ekrem Hakkı Ayverdi Koleksiyonu’nda bulunan H. 1226/M. 1811 yılında yazdığı 121 numaralı mushâfıdır.