KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Çavuşzâde Seyyid Alî Efendi

Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1140
M. 1727-1728
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul-Edirnekapı

نبذة عن الفنان

Nakîbü'l-eşrâf baş-çavuşu Seyyid Ebûbekir Ağa'nın oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Bu münâsebetle "Çavuşzâde" lâkabı ile tanındı. İsmini Ayasofya Cami’nin kürsü şeyhlerinden Abdülahâd Nurî Efendi koyduğu söylenir. Sülüs ve nesihi Büyük Derviş Alî'den meşkederek icâzet aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra Dârü’s-sa’ade Ağası Mehmed Ağa'nın Sultânselîm civârında yaptırdığı caminin müezzini olup senelerce hizmetten sonra ser-müezzinliğe terfi etti. Son yıllarında elden ayaktan düşüp geçimini sağlayamaz hâle gelince, ömrü boyunca toplamış olduğu yazıları Kapudân-ı Deryâ Kaymak Mustafa Paşa'ya hediye etmiş, onun himâyesi sayesinde huzur ve rafaha kavuşmuştur. H. 1140/M. 1728 yılında vefât etmiş ve Edirnekapı'daki Emir Buhârî Tekkesi civârına defnedilmiştir.

الأساتذة

Büyük Derviş Ali
الأقلام الستة

Ketebe.org İsmail Orman

Hocasının önde gelen tilmizlerinden biri olarak, özellikle taklidde rütbe-i kemâle ulaşan ehl-i tahkîkden olan Çavuşzâde Seyyid Alî Efendi, iyi hâl sahibi bir zât olarak tanınmıştır. Meşgalesinden arta kalan zamanı yazıya hasrederek çok sayıda eser vücûda getirmiş olduğu nakledilmekte olup Bursa Kütüphânesi'nde bulunan H. 1094/M. 1683 tarihli el-Ehâdisü'l-müstâhrece Mine'l-mesâbih Ve'l-meşârik adlı hadis macmu'ası bu cümledendir.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Pederi nakîbü’l-eşrâf baş-çavuşu olmakla "Çavuşzâde" diye şöhret-dâdedir. Sultân Selim Câmi’i kurbünde Dârü’s-sa’âde Ağası Mehmed Ağa Câmi’nde ser-mü’ezzinân olmuştur. Ağa-yı mezbûrun hayrı olan hânkâhta mürşid-i agâh, server-i ehlullâh, Şeyh-i Ayasofya-i Kebîr Abdülehad-ı Nûrî -kuddise sırruhu- sâhib-i tercemenin velâdetinde ismini vaz’ eylemiştir. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi esâtizenin ekmeli Derviş Alî merhûmdan temeşşuk ve icâzetle tefevvuk eyleyip kesret-i kitabet ve salâh-ı hâl sâhibi bir vücûd-ı şerif idi. Taklîdde rütbe-i kemâle reşide olan ehl-i tahkiktendir. Kitabete kudretleri noksân bulup ve erzel-i ömre resân olup mâlik olduğu tuhaf u nevâdiri sâbıkan Kapudan-ı deryâ Kaymak Mustafâ Paşa’ya ihdâ ve mukabelesinde eşyâ-yı kesîre itâ olunup onunla ilâ âhiri’l-ömr evkât-güzâr olmuştur. Edirnekapısı hâricinde Emir Buhârî Tekkesi civârında medfûndur. Teberrüken fakîrâne târîh-i rıhleti bu eser-i kilk-i âcizânedir. Târih:
Çelil üstâdumuz Seyyid Alî göçdi Çavuşzâde (1140)