Eğrikapılızâde Mehmed Reşîd Efendi
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة
الصور
نبذة عن الفنان
Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi’nin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Babasının vefâtı tarihinde küçük yaşta olduğundan, irâde-i seniyye ile alındığı Enderûn-ı Hümâyûn Mektebi’nde yetişti. Buradan mezûn olduktan sonra Hazîne-i Hümâyûn bendegânından olup H. 1190/M. 1784'te Darbhâne-i Â’mire Kitâbeti ile saraydan çerâğ edildi. Hüsn-i hizmeti ile fikkati çekince hâcegân rütbesi ile Dîvân-ı Hümâyûn kâtibleri zümresine dâhil oldu. H. 17 Zi’l-ka’de 1228/M. 11 Kasım 1813 tarihindeki vefâtına kadar burada hizmet etti. Eğrikapı hâricinde, babasının yanında medfûn olup mezartaşının kitâbesi şöyledir:
El-Fâtihâ
Allahü sübhânehu ve te‘alâ, Hattat Mehmed Râsim Efendizâde Mehmed Reşîd Efendi kuluna ve cemi’-i ehl-i imâna rahmet eyliye âmîn. Sene 1228. fî 17 Za.
الأقارب
الأساتذة
Ketebe.org İsmail Orman
Babasının son zamanlarında kendisinden sülüs ve nesih meşkine başlamış olan Mehmed Reşîd Efendi, ölümü üzerine tilmizlerinden Süleyman Fehîm Efendi’den istifâde ederek H. 1176/M. 1770 senesinde icâzet almıştır. Ancak hüsn-i hattaki asıl üstadı, Enderûn-ı Hümâyûn Mektebi’ndeki eğitimi esnâsında müstefiz olduğu Ayasofyalı Abdurrahmân Hilmî Efendi’dir.
Mesâ’îsinden arta kalan zamanı yazıya hasretmiş olan Mehmed Reşîd Efendi, bir hayli mushâf-ı şerîf ve En‘âm-ı Şerîf yazmış ve kendisine müraca’at edenlere meşk olmak üzere birçok kıt‘a ve murakka’ meydana getirmiştir. Her ne kadar nesihte bir hayli kudretli olmakla beraber, babasının ayarında olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir.