KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Hâfız Mehmed Rüşdî Efendi

Fîrûzağalı
Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1273
M. 1856-1857
محل الميلاد İstanbul-Firuzağa
مكان الدفن İstanbul-Beyoğlu Kabristanı

نبذة عن الفنان

İstanbul Tophâne’de Fîrûzağa mahallesi'nde doğdu. Küçük yaşta hâfız olup medrese tahsîlinden sonra Tophâne’deki Tomtom Cami’ne imâm oldu Hat ü Hattâtân mü‘ellifinin beyânına göre H. 1273/M. 1856-1857 senesindeki vefâtına kadar da bu görevde kaldı. Bugün mevcut olmayan Beyoğlu Kabristanı’na defnedilmiş olup fazlı ile meşhur bir zat idi.

Hüsn-i hattı evvelâ Ayasofyalı Abdurrahmân Hilmî Efendi’den meşkeden Mehmed Rüşdî Efendi, daha sonra tekemmül için şâkirdlerinden Laz Ömer Vasfî Efendi’ye devam etmiştir. Onun vefâtından sonra da Alî Vasfî Efendi’ye bağlanıp nice zaman istifâde ile hüsn-i hatta emsâli nâdir bir hattat hâline gelmiş ve onun vefâtı üzerine, - H. 1255/M. 1839 senesinden sonra - mevcut görevine ilâve olarak Enderûn-ı Hümâyûn Mektebi’nde hüsn-i hat ta’lîmine me’mûr edilmiştir. 

Alî Ulvî Efendi’nin H. 1270/M. 1853 senesindeki vefâtından sonra Dârü’l-ma‘ârif Mektebi’nin hüsn-i hat mu‘allimiğini de uhdesine almış olan Mehmed Rüşdî Efendi’nin, her iki mektebde çok sayıda hattat yetiştirmiş olduğu bilinmektedir.   

الأقارب

Alî Râsim Efendi
Oğlu

الأساتذة

no image
Ayasofyalı Abdurrahmân Hilmî Efendi
الأقلام الستة
Laz Ömer Vasfî Efendi
الأقلام الستة

التلامذة

Alî Râsim Efendi
الأقلام الستة
no image
Hüseyin Vasfî Efendi
الأقلام الستة
no image
Seyyid Ebûbekir Râşid Efendi
الأقلام الستة
no image
Hasan Şükrî Efendi
الأقلام الستة
no image
Şekerzâde Ahmed Zihnî Efendi
الأقلام الستة

Ketebe.org İsmail Orman

H. 1265/M. 1849 ve H. 1276/M. 1854-1855 tarihli Delâ’ilü’l-hayrât’larının görülmüş olması, sâir zamanını müstensihlikle geçirdiğine işaret etmektedir. H. 1266/M. 1850 senesinde istinsâh etmiş olduğu Hâşiye-i Kara Çelebi adlı eser ise Vâhid Paşa Kütüphânesi’ndedir(2064).