Hafız Mustafa Efendi
Çelebi İmam
Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة
تاريخ الوفاة
H. 1131 M. 1718-1719
محل الميلاد
Edirne
مكان الدفن
Edirne-Noktacı Cami Haziresi
نبذة عن الفنان
Hüseyin Efendi adlı bir zatın oğlu olup Edirne'de doğdu. Noktacızâde Cami’nin imâmı olup herkes tarafından sevilen biri olup “hâfızü’l-kur’an, hâdimü’l-furkan, mahcûbü’l-kulûb bir vucûd-ı meslûbü’l-ayûb” olduğu nakledilen Çelebi İmâm Hâfız Mustafa Efendi H. 1131/M. 1718-1719 senesinde yetmiş yaşına yetişmiş iken vefât etmiş ve aynı caminin hazîresine defnedilmişse de mezarıbugün mevcut değildir. Çevresinde “Çelebi İmâm” lâkabı ile tanındığından, Türk hat sanatında da o lâkabla anılmış olan Hâfız Mustafa Efendi hüsn-i hattı evvelâ Edirne hattatlarından öğrenmiş, daha sonra Hâfız Osman üslûbuna vâkıf olmak için, o sıralar Edirne'de bulunan Yusuf-ı Rûmî’den yeniden sülüs ve nesih meşkederek icazet almıştır.
الأساتذة
Yûsuf-ı Rûmî
الأقلام الستة
التلامذة
Haffafzâde Hüseyin Efendi
الأقلام الستة
H. 1120 / M. 1708-1709
Turşucuzâde İbrahim Efendi
الأقلام الستة
Ketebe.org İsmail Orman
Daha ziyâde mushâf yazmakla meşgûl olduğu ve elliden fazla mushâf-ı şerîf ile bî-şümâr âsâr-ı latîf tahrîr etmiş olduğu menkûldür. Nur-ı Osmaniye Kütüphanesi'nde bulunan bir risalesinden (nr. 1485) hatt-ı ta'like de vakıf olduğu anlaşılmaktadır.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Edirne’de Noktacızâde Mahallesi imâmı olmakla “Çelebi İmâm” demekle be-nâmdır. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Yûsuf-ı Rûmî’den temeşşuk u tahsîl ve izn ü icâzetiyle tebcil olunmuştur. Elliye karîb mushaf-ı şerîf ve bî-şümâr eser-i latîf ibkâ eylemiştir. Yetmiş yaşına yetmiş iken “figân” (1131) târihinde enîn-i sâmi’a-hırâş-ı rıhleti tanîn-endâz-ı sımâh-ı cihân oldu. Hâfızu’l-Kur’ân, hâdimü’l-Furkân olup mahbûbu’l-kulûb bir vücûd-ı meslûbü’l-uyûb idi.