KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Hâfız Sâlih Efendi

Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1189
M. 1776
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul

نبذة عن الفنان

İstanbul’da doğdu. Sıbyân mektebinde okuyup hıfzını tamamladıktan sonra Köprülü Mehmed Paşa Medresesi’nde dînî ilimler tahsîl etmeye başladı. Bu esnâda Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den aklâm-ı sitte, Fındıkzâde İbrahim Efendi’den de ta’lik meşkederek her ikisinden de icâzet aldı. Tahsîlini ikmâl eyledikten sonra Hac vazîfesini ifâ edip döndükten sonra evlendi.

Bâ-hatt-ı hümâyûn müderris olup mezun olduğu medresede ilim tedrîsine memûr edildi. Sâir zamanında Köprülü Mehmed Paşa Medresesi civârındaki evinde yazı ve talim-i talebe meşgul olurdu. Bu hâl üzere iken H. 1180/M. 1767 senesinden sonra vefât etmişse de, tarihi ve medfeni malûm değildir.

الأساتذة

no image
Fındıkzâde İbrahim Efendi
النستعليق
Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi
الأقلام الستة

التلامذة

no image
Mehmed Nazîf Efendi
الأقلام الستة
النستعليق

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Sabâvetinde sâhib-i rakk-ı rıkk olup şehrîlerden ma’dûd ve Köprülü Mehıned Paşa Medresesi’nde hücredâr ve karîbinde bir hânede karâr üzeredir. Hatt-ı sülüs ü neshi Emir Efendi merhûmdan tahsil eylemek münâsebetiyle cerîde-i kübrâmızda ahvâli imlâ olunmuştu. Hüsn-i hatt-ı ta’lîki dahi sâlifü’z-zikr Fındıkzâde İbrahim Efendi’den temeşşuk ve zeyl-i icazetine ta’alluk edenlerdendir. Evâhir-i hâlinde tarîk-i hayrü’l-ferîk-i tedrise dahi sâlik ve bir hâriç ru’usuna mâlik ve bu vesile ile dâhil-i sahn-ı merâm olan kâmrân terkîblerdendir. “Şeref-i hat” (1189) târihi gurre-i Zi’l-ka’de’sinde terk-i meşkhâne-i fena eyledi.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

İstanbul’da Köprülü Mehmed Paşa Medresesi’nde hücre-nişîn ve ba’de’l-hac Kara Baba Türbesi mukabilinde te’ehhül edip onda mekîndir. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshte üstâd-ı pür-nûr, İmâm-ı Câmi’-î Mîr-âhûr Seyyid Abdullâh Efendi’den temeşşuk ve icâzetlerine nâ’il olmakla akrânına tefevvuk eylemiştir. Mâlik-i hıfz olmak cihetiyle lafzan ve hattan hâdim-i Kur’ân-ı azîmü’ş-şân olmuştur. Kadr-i müşterek hatt-ı ta’lîkte dahi hoş-nüvîstir. Evâhir-i ömründe bâ-hatt-ı hümâyûn müderris olmuştur. “Şeref-i hat” (1189) senesi gurre-i Zi’l-ka’de’sinde terk-i meşkhâne-i fenâ eyledi.