KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Hasırcılar İmâmı Mustafa Efendi

Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1180-1190
M. 1766-1777
محل الميلاد Kocaeli
مكان الدفن İstanbul

الصور

نبذة عن الفنان

Zeyne’l-âbidîn Efendi’nin oğlu olarak Kocaeli’de doğdu. Gençliğinde İstanbul’a giderek Galata Sarayı’nın gılmânından olup Kur’anî ilimleri tahsil ve hıfzını ikmal eyledi. Mektebin hüsn-i hat muallimi Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek H. 1135 senesinde icâzet aldı.

Galata Sarayı’ndaki eğitimini tamamladıktan sonra Topkapı Sarayı’ndaki Hasırcılar Ocağı’nın imâmetiyle mektepten çerâğ edildi. Hazinedar-ı şehriyari Hacı Beşir Ağa ile olan münasebeti sayesinde daha sonra Zülüflüler Ocağı’na nakledilerek kıra’at ve hüsn-i hat tedrisine memur edildiyse de, ağanın katli üzerine, hocasının vefatıyla boşalan Aksaray’daki Verdinâz Kadın Mektebi’nin meşk mu’allimliğine tayin edildi.

Mısrî Seyyid Mehmed Nurî Efendi’nin Galata Sarayı’na naklinden sonra Ayasofya-yı Kebir Mektebi’nde hat ta’limine memur edilmiş olan Mustafa Efendi, daha sonra ilâve olarak Eski Saray civârındaki Kethüdâ Mehmed Ağa Dârü’t-ta’limi’nin meşk muallimliğini de almıştı. Her iki mektebde vefatına değin görev almışsa da, tarihi ve medfeni tespit edilememiştir.

الأساتذة

Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi
الأقلام الستة
H. 1135 / M. 1722-1723

التلامذة

Moralı Ahmed Hıfzî Efendi
الأقلام الستة
no image
Ebûbekir Sıdkî Efendi
الأقلام الستة
H. 1173 / M. 1759-1760
Hacı Beşir Ağa
الأقلام الستة
no image
Seyyid Mehmed Nurî Efendi
الأقلام الستة
H. 1184 / M. 1770-1771

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Kocaeli’nden gençlikte gelip Galata Sarâyı’na dâhil ve ilm-i Kur’ân’ı onda hâsıl edip üstâdü’l-merâsim, nâmdaş-ı Ebi’l-Kâsım Hâce Mehmed Râsim-i mersûmun nazar-ı bereket-eserine dûçâr olup rüsûm-ı hüsn-i hattı telemmüzle tahsil ve “vuslat-ı hat” (1135) târihinde icâzet ile telezzüz-i tekmil eylemiştir. Ba’dehu Sarây-ı Cedîd’de hasırcılar ocağı imametiyle naklolunduğu cihetten "Hasırcılar İmâmı" demekle şöhret-yâftedir. İmâmeti dahi terkedip zülüflülerde kendilerine müceddeden vazîfe-i kurrâ ve cihet-i ta’lîm-i hat vaz’ u şart olunmuştu. Sultân Ahmed Hân Câmi’nde devr-hân ve imareti dâhilinde vâki’ mescidin ittisalinde bir menzil ittihâz eylemiştir. Aksarây’da vâki’ Virdinâz Kadın Mektebi'nin ta’lîm-i hat ciheti hidmetiyle, üstâdları ferağından çerâğ olup ve Ayasofya-i Kebîr’in mekteb-i cedidinin hidmet-i meşki Mehmed-i Nûrî ferâğından bunlara nakl ve Sarây-ı Atîk mukabilinde Köse Kethudâ Mehmed Ağa Dârü’t-ta’lîmi'nde dahi hidmet-i ta’lîm-i hatta nâ’il olmuştur. Rûz-nâme-i derinti tertibinde dahi meleke-i dil-pesendi vardır.