Kasımpaşalı Alî Efendi
Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
تاريخ الوفاة
H. 1138 M. 1725-1726
محل الميلاد
İstanbul-Kasımpaşa
مكان الدفن
İstanbul
نبذة عن الفنان
İstanbul’da Kasımpaşa’da dünyaya gelmiş ve ömrü boyunca orada ikamet etmiş olması nedeniyle beldesine nisbetle şöhret kazanmıştır. Hüsn-i hattı Suyolcuzâde Eyyubî Mustafa Efendi’den öğrenerek, şâkirdânından olma şerefine nâil olmuştur. Mezun olduktan sonra mekteblerde hüsn-i hat talimiyle meşgul olmaya başlamış, sâir zamanını da dînî ve ilmî eserlerin istinsâhına hasrederek, nice âsâr-ı bedi’â vücuda getirmiştir. H. 1138/M. 1725-1726 senesinde vefât etmiştir.
Ketebe.org İsmail Orman
Sülüsü pek metîn ve hânesinin mekteb gibi olduğu nakledilen Kasımpaşalı Alî Efendi’nin, yetmişten fazla Kur‘ân-ı Kerîm ve çok sayıda ilmî eser kaleme almış olduğu bilinmektedir. Hatta na’şının techîz ve tedfîn işlemlerinin, yazmış olduğu mushâf-ı şerîflerin satılması ile elde edilen para ile yapılmasını vasiyet etmiştir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Kasımpaşa’da hanesini mekteb-i sıbyân eylemişti. Suyolcuzâde Mustafâ Efendi’den me’zûn-ı hüsn-i hat olmuştur. Müddet-i ömrü olan yetmiş senesinin her biri için bir mushaf-ı şerif yazıp onların birinin hediyyesini teçhiz ü tekfinine hasr u vasiyyet eylemiştir. “Hâce-i salâbet” (1138) târihinde azm-i cennet eyledi.