KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mehmed Emîn Şevket Efendi

Hattat
تاريخ الوفاة H. 1294-1295
M. 1877-1878
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul

نبذة عن الفنان

İstanbul’da doğdu. Asıl ismi “Mehmed Emîn” olup eğitimi esnâsında Küçük Râkım’dan aklâm-ı sitte meşkederek icâzet aldı. Daha sonra Dîvân-ı Hümâyûn Kitâbeti hulefâlarından olup kalemin usûlü mûcibince “Şevket” mahlâsı verildi. Ancak serkeşâne yaşam tarzı nedeniyle bir müddet sonra kalemden uzaklaştırıldı. Bilahâre Zabtiye Nezâreti’ne me’mur edildiği ve tahmînen 45-50 yaşlarında iken H. 1294-1295/M. 1877-1878’de vefât ettiği menkûl ise de, medfeni hakkında bir bilgi yoktur.   

الأساتذة

no image
Ahmed Râkım Efendi
الأقلام الستة

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Pek değerli hattatlardan olduğu hâlde terceme-i hâlini değil, ismini bilen bile yokdur. Hüviyetini öğrenmek içün vaktile tahkîkatda bulunmuşdum. O zeman bir zât şöyle demişdi:

Sivil kıyâfetde, sarhoş ve serseri makûlesinden imiş. Zabtiyye Müşîri Hüsnî Paşa, Zabtiyye Dâ’iresi’nde bir odaya hapsedüb – içmeden yazı yazamadığı içün – yanına bir binlik dolusu rakı koydurur, mushâf-ı şerîf, delâ’ilü’l-hayrât ve evrâd yazdırırmış. Çabuk bitirüb savuşmak içün bazı satırları atlarmış.

…Mekke-i Mükerreme Emîri Şerîf Abdülmuttalib Efendi merhûm, Çemşir Hâfız tarafından yazılub gâyet nefîs sûretde tezhib ve teclit edilmiş olan bir mushâf-ı şerîfi Sultan Abdülazîz’e ihdâ etmek istemiş de, bir sâhifesinde bir âyet-i celîle noksan olduğundan ikmâli, yâhud o sâhifenin yeniden yazılması içün bazı hattatlara mürâce’at olunmuş. İzhâr-ı acz etmişler. Şevket’e gösterilmiş. “Yazarım!” demiş. Noksan sâhifeyi tamamıyla yalayub yerine Çemşir’i takliden bir sâhife yazmış, aslından farkı olmamışdır.

Bizim yazı koleksiyonunda da iki güzel levhâsı vardır.

Tizâb ile gâyet nefîs möhür hâk’edermiş. Sâmî Paşazâde Gâlib Bey merhûmun möhrünü hâk’etmişdir. Evvelce haber alsaydım – muhterem ehibbâmdan olan Gâlib Bey’den – Şevket hakkında ma’lûmât ister ve möhrü de görürdüm.   

Ketebe.org İsmail Orman

Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphânesi’nde H. 1292/M. 1875’de ince ve girift sülüsle pek nefîs sûrette yazdığı mushâf-ı şerîfi vardır. Satır aralarına altın yaldızla cetvel çekilmiş fevkalade tezhîbi H. 1300/M. 1883’te müzehhib Hacı Alî Rızâ Efendi tarafından yapılmış olan eser, Ramazân-1302/M. Haziran/Temmuz-1885’te zevcesi Hûriye Zübeyde Hanım tarafından, Sadrazâm Hüseyin Avnî Paşa’nın rûhu içün Ravzâ-i Mutahhara’ya vakfedilmiştir.