Mehmed Sa'dullah Efendi
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة
نبذة عن الفنان
Edirnekapı'daki Şeyh Murâd Efendi Tekkesi şeyhi Sa’dî Efendi’nin torunu ve Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn’un hâfız-ı kütûbü Fethî Efendi’nin büyük oğlu olarak mezkur tekkede doğdu. İlk eğitimini tamamladıktan sonra tahsîline Mühendishâne'de devam etmeye başladı. H. 1260/M. 1844'de henüz ikinci sınıf talebesi iken, mektebin hüsn-i hat muallimi Hâfız Mehmed Râşid Efendi’nin vefatı üzerine, babasının da himmetiyle “hüsn-i hatdaki mehâretine mebnî 200 guruş me’aşla talebeye yazı ta’limine me’mûr edilmiş” olan Mehmed Sa’dullah Efendi, otuz yaşına yetişmemiş iken H. 1261/M. 1845 yılında vefat etmiştir. Şeyh Murâd Efendi Tekkesi’nin hazîresinde, dedesi Şeyh Sa’dî Efendi’nin yanında medfundur.
الأساتذة
İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal
Mir’at-ı Mühendishâne’de beyân olunduğuna göre:
Hedâset-i sinninde Mühendishâne’ye dâhil oldu. Sınıf-ı sânî talebesinden iken hüsn-i hatdaki mehâretine mebnî 200 guruş me’aşla talebeye yazı ta’limine me’mur edildi. Pek çok talebe yetişdirdi. Daha yirmibeş yaşında iken hüsn-i hattı şöhretgîr-i âfak oldu. Uzun boylu, mavi gözlü idi.
Vefât târihi ve medfeni kaydedilmemişdir. Hüsn-i hattı “şöhretgîr-i âfak” denilecek derecede değilse de güzel yazanlardan olduğu, dercedilen nümûneden anlaşılıyor.
Ketebe.org İsmail Orman
Mühendishâne’de pek çok talebe yetiştirmiş ve daha yirmibeş yaşında iken hüsn-i hattı “şöhretgîr-i âfak” derecesine erişmiş olduğu nakledilen Mehmed Sa’dullah Efendi'nin uzun boylu ve mavi gözlü olduğu menkûldür. Mezartaşına mahkûk kitâbenin metni şöyledir:
Hüve’l-bâkî
Müşârünileyh Şeyh Sa’dî Efendi hafîdi Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn hattâtîninden Sa’dullah Efendi’nin rûhu içün Fatihâ. Sene 1261
Sülüs ve nesihi Mühendishâne’nin hüsn-i hat muallimi Hafız Mehmed Raşid Efendi'den görmüş olması ihtimal dahilinde olan Mehmed Sa’dullah Efendi’nin hüsn-i hattın kalburüstü isimlerinden biri olduğu anlaşılmakta ise de, iddia edildiği gibi “şöhretgîr-i âfak” derecesine erişmiş hattatlardan olduğunu söyleyebilmek mümkün görünmemektedir.