Osman bin Abdülbâkî
Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
تاريخ الوفاة
H. 1150 M. 1737-1738
محل الميلاد
İstanbul
مكان الدفن
İstanbul-Eyüp
نبذة عن الفنان
Dîvân-ı Hümâyûn kâtiblerinden Abdülbâkî Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da dünyaya geldi.Aklâm-ı sitteyi Suyolcuzâde Eyyubî Mustafa Efendi’den meşkederek icâzet aldı., Eğitimini tamamladıktan sonra Ayvansaray’da, ashâb-ı kirâmdan ebû-Şeybetü’l-hudrî Türbesi civârındaki mektebin mu’allimliğine tayin edildi. Mesâîsinin dışında kalan zamanı, Toklu Dede civârındaki hânesinde yazı ile geçirirdi. H. 1150/M. 1737-1738 senesinde vefât ederek, Yâ-vedûd’de Seyyid Hasan Nûrî Efendi’nin mezarı civârına defnedildiysi de,, mezarı mevcut değildir.
Ketebe.org İsmail Orman
Suyolcuzâde Mehmed Necîb Efendi’nin “peder-i ma‘nevîmiz makamında mübârek bir zât” diye tavsîf ettiği Osman Efendi’nin daha ziyâde mushâf-ı şerîf istinsâhı ile meşgul olup 300’ü aşkın nüsha-i mübâreke yazmağa muvaffak olduğu mervîdir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Pederi küttâb-ı dîvâniyyeden idi. Ashâb-ı kiramdan Ebû Şeybetü’l-Hudrî -radıyallâhu anhü- civarında vâki’ mektebin mu’allimi idi. Suyolcuzâde Mustafâ Efendi’den hüsn-i hatta me’zûn ve kesret-i kitabetle memnun olanlardandır. “Nazar” (1150) târihinde dîde-dûz-ı rûz-ı rüstâhîz ve Yâvedûd İskelesi’nde Balat Şeyhi Nûrî Seyyid Hasan merkadi mukabilinde defin-i hâk-i müşk-âmîz olmuştur. Üç yüze karîb mushaf yazmıştır.