Şeyhzâde Abdî Efendi
Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة
تاريخ الوفاة
H. 1122 M. 1710-1711
محل الميلاد
Kastamonu-Darende
مكان الدفن
İstanbul
نبذة عن الفنان
Halveti meşayihinden Burhaneddin Berda’i Efendi’nin hafidi ve Köse Hüseyin Efendi’nin oğlu olarak Dârende’de doğdu. Öte yandan Devhâtü’l-küttâb’da babasının ismi İsma’il olarak zikredilmektedir. Babası ile birlikte gittiği İstanbul’daki tahsili esnasında Suyolcuzâde Eyyubî Mustafa Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Matbah Emini olan babasınn delaletiyle Divan-ı Hümayun Kitabeti’nin hulefalarından olarak divani yazının da inceliklerini öğrendi.
Bir müddet hizmetten sonra Amcazâde Hüseyin Paşa’nın divan efendiliği ile saraydan çerağ edilip hâmisinin sadarete nasbında mektubçuluk hizmetini der-uhde eyledi. H. 1114 senesi Şa’ban’ında (M. Ocak-1703) Rami Mehmed Paşa’nın yerine reisü’l-küttâb olduysa da, ertesi ay Hüseyin Paşa’nın azli üzerine Limni'ye sürüldü. Ertesi senenin Zi’l-ka’de’sinde affedildiğinden İstanbul'a dönerek, Baş-muhasebeci ve ertesi sene Cizye Muhasebecisi oldu. H. 3 Cemaziye’l-ahir 1118/M. 12 Eylül 1706 tarihinde ikinci defa Baş-muhasebeci ve H. 1120/M. 1708’de Yeniçeri Katibi oldu. Bu görevde iken H. 1122/M. 1710 senesinde vefat ettiyse de, medfeni malum değildir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Pederi matbah emâneti ile şehir Kösec Hüseyn Efendi merhûmdur. Şeyh Burhânüddîn-i Berda’î silsilesinden olmakla pederi ve kendi “Şeyhzâde”lik unvanıyla şöhret-yâftedir, Hüsn-i hatt-ı sülüs ü nesh-i Şeyhâne’de Suyolcuzâde Mustafâ Efendi’den feyz-yâb-ı maharet olmuştur. Rami Mehmed Paşa yerine riyasetle be-kâm ve niçe menâsıbla dahi şâd-kâm olup yeniçeri kitabeti ile güzârende-i eyyam iken “makâmü’ş-Şeyh” (1122) târihinde ism-i sâmîsi esâmî-i ashâb-ı hayâttan fürû-nihâde ve seccâde-i gabrâya rû-nihâde olmuştur.