KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Şeyhzâde Abdî Efendi

Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1122
M. 1710-1711
محل الميلاد Kastamonu-Darende
مكان الدفن İstanbul

نبذة عن الفنان

Halveti meşayihinden Burhaneddin Berda’i Efendi’nin hafidi ve Köse Hüseyin Efendi’nin oğlu olarak Dârende’de doğdu. Öte yandan Devhâtü’l-küttâb’da babasının ismi İsma’il olarak zikredilmektedir. Babası ile birlikte gittiği İstanbul’daki tahsili esnasında Suyolcuzâde Eyyubî Mustafa Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Matbah Emini olan babasınn delaletiyle Divan-ı Hümayun Kitabeti’nin hulefalarından olarak divani yazının da inceliklerini öğrendi.
Bir müddet hizmetten sonra Amcazâde Hüseyin Paşa’nın divan efendiliği ile saraydan çerağ edilip hâmisinin sadarete nasbında mektubçuluk hizmetini der-uhde eyledi. H. 1114 senesi Şa’ban’ında (M. Ocak-1703) Rami Mehmed Paşa’nın yerine reisü’l-küttâb olduysa da, ertesi ay Hüseyin Paşa’nın azli üzerine Limni'ye sürüldü. Ertesi senenin Zi’l-ka’de’sinde affedildiğinden İstanbul'a dönerek, Baş-muhasebeci ve ertesi sene Cizye Muhasebecisi oldu. H. 3 Cemaziye’l-ahir 1118/M. 12 Eylül 1706 tarihinde ikinci defa Baş-muhasebeci ve H. 1120/M. 1708’de Yeniçeri Katibi oldu. Bu görevde iken H. 1122/M. 1710 senesinde vefat ettiyse de, medfeni malum değildir.

الأساتذة

Suyolcuzâde Mustafa Eyyûbî
الأقلام الستة

التلامذة

no image
İbrahim Hanîf Efendi
الأقلام الستة

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Pederi matbah emâneti ile şehir Kösec Hüseyn Efendi merhûmdur. Şeyh Burhânüddîn-i Berda’î silsilesinden olmakla pederi ve kendi “Şeyhzâde”lik unvanıyla şöhret-yâftedir, Hüsn-i hatt-ı sülüs ü nesh-i Şeyhâne’de Suyolcuzâde Mustafâ Efendi’den feyz-yâb-ı maharet olmuştur. Rami Mehmed Paşa yerine riyasetle be-kâm ve niçe menâsıbla dahi şâd-kâm olup yeniçeri kitabeti ile güzârende-i eyyam iken “makâmü’ş-Şeyh” (1122) târihinde ism-i sâmîsi esâmî-i ashâb-ı hayâttan fürû-nihâde ve seccâde-i gabrâya rû-nihâde olmuştur.