KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Seyyid Mehmed Sa'id Bey

Rif‘at
Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1226
M. 1811-1812
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul

نبذة عن الفنان

Rum Mehmed Paşa ahfâdından Sadrazâm Bolulu İzzet Mehmed Paşa’nın oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Babasının dâ’iresinde fevkalede bir tahsîl ve terbiye gördüğü gibi, İbrahim Nazîf Efendi’den aklâm-ı sitte meşkederek icâzet aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra dîvân kalemlerinden birine hulefâ oldu. Bu esnâda “Rif‘at” mahlâsını elde etti.

Babasının H. 1189/M. 1775’te sadârete nasbında mîr-âhûr-ı sânî ve ardından kapıcıbaşı oldu. Daha sonra dört def’a kapıcılar kethüdâsı, üç def’a mîr-âhûr-ı evvel olup H. 1226/M. 1811’de bu görevde iken, Sadrazâm Yusuf Ziyâ Paşa’dan mühr-i hümâyûnu almak üzere orduy-ı hümâyûna gönderildi. Ancak mührü aldıktan sonra rahatsızlanarak, orada vefât etti. Na’şı bilahâre İstanbul’a nakledildiyse de, medfeni tespit edilememiştir.   

الأساتذة

no image
İbrahim Nazîf Efendi
الأقلام الستة

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar s. 348-349

Mukāddemâ Mercan Yangını’nda yanub yıllarca metrûk olduğu hâlde son senelerde erbâb-ı hayrın himmet-i diyânet-kârânesi ile ta’mir ve ihyâ edilen Alî Paşa Cami’nin pencerelerinden birinin iç tarafında, duvara dayalı bir tahta üstüne yapışdırılmış kâğadda güzel sülüs celîsi ile

Lâ ilâhe illallah Muhammedü’r-rüsûlullah

Ketebehü’l-zünûb Mehmed Sa’id İzzet Paşazâde 1215[1800]

yazılı bir levhâ gördüm idi. Mü’ahhâren oradan kaldırılmışdır. Caminin imâmından sordum, dolapda mahfûz olduğunu söyledi.