KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

طاش مكتبلى مصطفى راقم أفندى

Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1181
M. 1767
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul-Merkez Efendi Mezarlığı

الصور

نبذة عن الفنان

Merkez Efendi Cami mü’ezzini Leylek Ahmed Efendi’nin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Sıbyan mektebini ikmal eyledikten sonra, oradaki İmrahor Cami’nin imamı Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den aklam-ı sitte meşkederek halifelerinden oldu. Fevkalade kabiliyeti sayesinde hocasının takdirini kazandığı gibi, derslerinde ona yardımcı dahi oldu.

Eğitimini tamamladıktan sonra Aşıkpaşa’daki Taş Mekteb’e hüsn-i hat mu’allimi olduğundan, o nisbeyle şöhret kazandı. Haftada bir gün de Molla Gürânî’deki Kazasker Ömer Efendi Medresesi’nde yazı dersleri verirdi. Bu hal üzere iken H. 7 Şa’bân 1181/1767 tarihinde vefât ederek, Merkez Efendi Mezarlığı’nda medfun bulunan pederinin yanına defnedildi.

أعماله

الأساتذة

Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi
الأقلام الستة

التلامذة

no image
Hamzazâde Hâfız İbrahim Efendi
الأقلام الستة
no image
Seyyid Hüseyin Efendi
الأقلام الستة

Ketebe.org İsmail Orman

Asrının mümtâz hoş-nüvislerinden biri olan Mustafa Râkım Efendi’nin yüz kadar Kur‘ân-ı Kerîm kaleme aldığı menkul olup Muharrem-1154/M. Nisan/Mayıs-1741’de tamamladığı nüshası özel koleksiyondadır. H. 1169/M. 1756 tarihli En‘am-ı Şerif’i de Sakıp Sabancı Müzesi’de(189) bulunmaktadır.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi İmâm-ı Câmi’-i Mîr-âhûr, üstâd-ı pür-nûr, Hâce-i sarây-ı ma’mûr Yedikuleli Seyyid Abdullâh-ı âgâhtan temeşşuk ile izn-i vaz’-ı kelime-i ketebe ve ma’iyyet-i üstâdda şeref-yâb-ı hidmet-i ta’lîm-i talebe olmuştu. Pederi Merkez Efendi Tekkesi mü’ezzinlerinden Leylek Mü’ezzin lakabıyla ma’rûf olmakla evâ’ilinde ismi zeylinde Mü’ezzinzâde kaydıyla ve ba’dehu fakat nâmlarını râkım olurlardı. Âşık Paşa Câmi’i semtinde vâki’ taş mektebin mu’allim-i hattı olmakla “Taşmektebli” diye şehirdir. Mollâ Gûrânî Câmi’i civârında hanesi kurbünde Re’îsü’l-etıbbâ Kâdî-asker Ömer Efendi Medresesi’nde hücre-nişîn ve hidmet-i talebeye medreseye dahi gün ta’yîn eylemiştir. Mürekkeb ve kalem ve kâğıd umûruna bâ-berât-ı hümâyûn nâzır-ı sâhib-i arz bir merd-i ehl-i ırz idi. Yüz aded mikdârı mesâhif-i şerife sâ’ir âsârından mâ’adâ kaleminden câridir. Şa’bân-ı Şerif’in yedinci salı günü füc’eten vefât ve Mollâ Gûrânî Câmi’-i şerifinde namâzını sâbıkarı nâzır-ı dârü’s-sa’âde olan Abbâs Ağa Câmi’i imâmı edâ ve Merkez Efendi kubûrunda pederi yanında kalem-i cismi nihâde-i kubûr-ı me’vâ kılındığına “kâtib-i hüsnü’l-hat” (1181) târih olmuştur.