KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Tozkoparanzâde Mehmed Efendi

Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1126
M. 1714-1715
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul-Silivrikapı Mezarlığı

نبذة عن الفنان

İstanbulludur. Ünlü kemânkeş Tozkoparan Ahmed Efendi’nin(v. 1550) neslinden olduğu için “Tozkoparanzâde” künyesiyle anılırdı. Hüsn-i hattı Ramazân bin İsmâ’il’den meşkederek icâzet almış, hocasının sevgi ve muhabbetini kazanmakla, ona dâmâd dahi olmuştur.

Eğitimini tamamladıktan sonra kitâbet hizmetine girip uzun müddet Silivrikapısı’ndaki İbrahim Paşa Cami Vakfı’nın kâtibliğini yaptı. H. 1111 senesinde, yine aynı yerdeki Azmîzâde Hâletî Mustafa Efendi Vakfı’nın kâtibliği de uhdesine verildi. H. 1126/M. 1714-1715 yılındaki vefâtını takiben Silivrikapısı hâricine defnedildi.   

الأساتذة

Ramazân bin İsmail
الأقلام الستة

التلامذة

Dâmadzâde Süleyman Efendi
الأقلام الستة

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Tozkoparanzâde demekle ma’rûftur ki, ma’rûf kemânkeşin neslindendir. Ceddinin seng-i nişânında olan beyt-i ma’rûf budur:
Sâhibü’l-menzili fi’l-meydân
Ellezî ismuhn Tozkoparan
Kendileri hüsn-i hattı Ramazân Efendi’den tahsil ve üstâdına dâmâd olmakla dahi tebcil olunmuştur. Silivrikapısı’nda vâki’ İbrâhîm Paşa Câmi’nin kâtibi olmakla destâr-ı kafesi o eyyâmda küttâb-ı evkafın mu’tâdları olup bunların dahi devâm üzere iltizâmları var idi. Câmi’-i mezbûr kurbünde sâkin idi. Bâb-ı mezbûr hâricinde medfûndur. Leyle-i îd-i kurbâna vak’a-i fevti tesâdüf eylediği bu fakirin mesmû’u olmakla “şeb-i udhiyye” (1126) lafzı tamâm târih olmak garâ’ibdendir.