KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Arnavut Mehmed Efendi

Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1169
M. 1755-1756
محل الميلاد Arnavutluk
مكان الدفن İstanbul

نبذة عن الفنان

Hasan Efendi’nin oğlu olarak Arnavutluk’ta doğdu. Daha sonra İstanbul’a giderek Şehremîni civârında bir attâr dükkânı açtı. Ticâretle iştigâl etmekte iken hüsn-i hatta ilgi duyarak, müntesiblerinden olduğu Seyyid Hasan Paşa Mektebi'nin hüsn-i hat muallimi Seyyid İsmâ’il Sa’id Efendi’den sülüs ve nesih meşketmeğe başladı.

İcâzetini aldıktan sonra tekemmül için Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’ye devam ederek, bilhassa nesihte fevkalade bir hattat olan Arnavut Mehmed Efendi, daha ziyâde  mushâf-ı şerîf tahrîri ile ilgilenmiş ve yüz yetmişten fazla Kur‘ân-ı Kerîm yâdigâr bırakmağa muvâffak olmuştur. H. 1169/M. 1755-1756 yılında ibkay-ı âsâr üzere iken, yaşı sekseni aşmış olduğu halde vefât etmiştir.

الأساتذة

Seyyid İsmail Sa’id Efendi
الأقلام الستة

التلامذة

no image
Hâfız Ahmed Efendi
الأقلام الستة

Ketebe.org İsmail Orman

H. 1130/M. 1718 yılında istinsâh ettiği ebu’l-Ferec’in Saydü’l-hatır adlı eseri Mustafa Âşir Efendi Kütüphânesi’nde(420/3) bulunan Arnavut Mehmed Efendi’nin, ömrü boyunca işlettiği attâr dükkânında ta’lim-i talebe ile de meşgul olduğu bilinmektedir.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Arnavudzâde demekle ma’rûftur. Şehremini Çârşûsu’nda attâr idi. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Mi’mâr Acem Tekkesi Şeyhi Seyyid İsmâ’îl Efendi’den tahsil ve icâzetle tebcil olunmuştur. Yüz yetmişten mütecâviz mushaf-ı şerif kitâbet edip sinni dahi sekseni mütecâviz iken “hareket-i kıyâmet” (1169) târihinde rıhlet eyledi. Ferzend-i ercümendi Hâfız Ahmed Efendi dahi mezkûrdur.