Hâfız Ahmed Efendi
Arnavutzâde
Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة
تاريخ الوفاة
H. 1210-1220 M. 1795-1806
محل الميلاد
İstanbul
مكان الدفن
İstanbul
نبذة عن الفنان
Hattâtînden Arnavut Mehmed Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’un Şehremîni semtinde doğdu. İlk yazı derslerini babasından aldıktan sonra, tekemmül için Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi’ye devam ederek, H. 1167/M. 1754 senesinde sülüs ve nesihten icâzet aldı.
Zamanının nâmlı hâfızlarından olan Arnavutzâde Hâfız Ahmed Efendi, babası gibi daha ziyâde Kur‘ân-ı Kerîm tahrîri ile ilgilenmişse de, bir müddet sonra yazı yazdığı elini kaybedince, babasından intikal eden attâr dükkânını işletmeğe devam etmiştir. H. 1202/M. 1787-1788 senesinde ber-hayat olduğu bilinmektedir.
الأساتذة
Arnavut Mehmed Efendi
الأقلام الستة
Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi
الأقلام الستة
H. 1167 / M. 1753-1754
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Şehremini çârşûsunda pederi attârdır ki, mezkûrdur. Kendi hâfız-ı Kur’ân-ı Kerîm olmakla hâdim-i Furkân-ı azîm olan hüsn-i hatta dahi verziş ü gûşiş ve sülüs ü neshte Şeyh-i zamanı, mu’allim-i Sarây-ı Sultanî, nâmdaş-ı Ebi’l-Kâsım Hâce Mehmed Râsim-i mersûmdan ta’allüm ü temeşşuk ile icâzet sa’âdctine nâ’il olmuştu. İsâbet-i aynü’l-kemâl ile dest-i rastı mu’attal u eşeli olmuş iken Rabbü’l-erbâb rehâ-yâb ve derece-i ûlâya karîb sıhhat-i cedîd ile safâ-yâb eyleyip kâr-ı mezbûrda pederine câ-nişîndir. Me’zûn olduğu târihtir:
Bü’l-mekârim şeref-i mecma’-ı ashâb-ı kiram
Hoş-likâ Hâfız Ahmed ki o ehl-i Kur’ân
Vâlidi hüsn-i hat ile niçe mushaf yazmış
Bu dahi hamd ola oldı anun isrine devan
Meleke hâsıl idüp ya’nî ki hüsn-i hat ile
Ser-fürû’ bürde-i tav’ oldı kalem ana lıemân
Mısra’-ı vâhid ke’l-elf ile yazdum târîh
Hüsn-i hat mevhibesin eyledi Mevlâ ihsân (1167)