İsâzâde Abdurrahman Efendi
Mîr Abdurrahmanنبذة عن الفنان
İstanbul Kadılığı’ndan mazûlen H. 1094/M. 1683 senesinde
vefât eden Mostarî Îsâ Efendi’nin, Şeyhü’l-islâm Kara Çelebizâde Abdülazîz
Efendi’nin kızından olan oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Babası ve dedesi
sayesinde fevkalade bir tahsil gördü.
İlmiyeye hazırlanan pek çok akranı gibi, Abdülbâkî Ârif Efendi’den
ta’lik meşkine başladı. Kısa zamanda maharet kazanarak “akrânına fâ’ik” gelip
İmâd tarzında değerli bir ta’lik-nüvis oldu.
Tokadî Şeyh Mehmed Emîn Efendi’den ahz-i nisbet eyleyerek hilafet almış olan Îsâzâde Abdurrahman Efendi, tahsilini tamamladıktan müderris ve yoluyla ilerleyerek İzmir Kadılığı’na nasbedildi. Başka yerlerde de görev yaptıktan sonra bir müddet mazul kaldı. Daha sonra Medîne Kadısı olduysa da, H. 1160/M. 1747 senesinde, görevi devraldığı gün ansızın vefât etti.
الأساتذة
Ketebe.org İsmail Orman
Kaynaklarda “âsâr-ı kesîre tahrîrine muvaffak” olduğu beyan edilmekteyse de, tarihsiz kıt‘ası haricindekilere tesadüf edilememiştir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Kendileri Şeyhü’l-islâm Kara Çelebizâde Aziz Efendi’nin hafîd-i sa’îd ve kerîmezâde-i mecîdleridir. Tarîkat-ı aliyyede nakşbend-i perend-i irfân-ı zâti Hâce Mehmed-i Emîn-i Tokadî -kaddesallâhu sırrahu- cenâblarından ahz-i nisbet eylemiştir. Tarîki üzere Medîne-i Münevvere kadısı olup “şer’-i şerif” (1160) târihinde ba’de’l-hac hıtta-i hükümetine Hatt-ı rahl-i ârâm eylediği gün azm-i dârü’s-selâm ve hem-civâr-ı Hazret-i Seyyidü’l-enâm olmuştur. Hüsn-i hatt-ı ta’lîki sâbıku’z-zikr Abdülbâkî Ârif-i ma’rûftan tahsil ile izrı-i icâzete birâderleriyle ma’an ta’alluk eylemiştir. Âsâr-ı kesîre tahrîrine muvaffak olanlardandır.