KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Kâtibzâde Abdülkerim Efendi

Hattat
تاريخ الوفاة H. 1154-1155
M. 1742
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul-Edirnekapı

نبذة عن الفنان

Meşhur ta’lik hattatı Kâtibzâde Mehmed Ref‘î Efendi’nin oğlu olup İstanbul'da dünyaya geldi. İyi bir eğitimin yanısıra babasından ta’lik meşkederek icâzet aldı. Ancak babası gibi ilmiye kademelerinde ilerlemeye rağbet etmeyip târikatı seçti. Cezâyirî Derviş Alî Efendi’ye bağlandı. Hatta şeyhinin telkîni üzerine çile çıkarmak için yedi sene evinden çıkmadı.

Bu esnâda dînî ve ilmî eserlerin istinsâhıyla meşgul oldu. 1742 yılında, süresini tamamlamasının hemen akabinde rahatsızlandı ve bir kaç gün sonra da vefât etti. Mürşîdi Derviş Alî Efendi tarafından evinden çıkarılan na’şı, Emîr Buhârî Tekkesi civârına defnedildi.

   

الأساتذة

Kâtibzâde Mehmed Ref‘î Efendi
النستعليق

Ketebe.org İsmail Orman

Kayseri’deki Râşid Efendi Kütüphânesi'nde H. 1135-1136 seneleri arasında yazdığı risâlelerden mürekkeb mecmu’ası vardır.(328)   

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Kâtibzâde Re’îsü’l-eübbâ Mehmed Refi’ Efendi’nin mahdûm-ı sa’âdet-lüzûmlarıdır. Hüsn-i hatt-ı ta’lîki vâlid-i mâcidleri müşarünileyh üstâddan tedârük ve hüsn-i sûret tahsiline tehâlük edip hikmet ve sâ’ir ma’ârifte câ-nişîn-i peder-i vâlâ-güher olmuştu. Edhemiyye’den Cezâ’irli Derviş Alî’den ahz-ı tarikat edip yedi sene hanesinden çıkmamak üzere tavsiye edip müddet tamâmında bir kimesne ile Şeyh Alî selâm irsâl edip “Müddet tamâmdır, şimdiden sonra izndir, çıksınlar” dedikte, “Gelsinler, kendileri çıkarsınlar” demişti. Vâkı’â çend eyyâm mürûrunda “rıhlet-i nâsût” (1155) târihinde füc’eten vefât edip Şeyh-i mezbûr gelip ma’an merkadine dek gidip Emir Ruhârî’ye karîb defnolunmuştur.