KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Kırımîzâde Ahmed Necîb Efendi

Hattat
مدرسة الشيخ حمد الله في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1198
M. 1783-1784
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن Suudi Arabistan-Mekke

نبذة عن الفنان

Hattat Kırımî Mehmed Lâyih Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Sıbyân mektebine devam ettiği esnâda babasından sülüs ve nesih meşkederek icâzet aldı. Daha sonra bir müddet de Kâtibzâde Mustafa Efendi’den istifâde etti. Ayrıca ta’lik dersleri aldığı bilinmekteyse de, hocası hakkında bir bilgi yoktur.
Dînî ilimler eğitimini tamamladıktan sonra müderris oldu. Uzun müddet himâyesini gördüğü Mevâlîden Hamzazâde Abdî Efendi’ye dâmâd oldu. Daha sonra Şeyhü’l-islâm Mehmed Sâlih Efendi’nin mâiyetini girerek mektubculuk hizmetinde bulundu. İlâve olarak Saray-ı Atik’in hüsn-i hat muallimliğine tayin edildi. Daha sonra hâcegân zümresine alınarak Harameyn-i Şerîfeyn Müfettişliği’ne terfi etti.
Bu hâl üzere iken Kudüs Pâyesi’ne nâil oldu. H. 1188 senesinin Muharrem ayında(Mart-1774) Galata Kadısı olup az müddet sonra da Mekke Pâyesi’ni elde etti. Hayli müddet hizmetten sonra H. 1198/M. 1784 senesinde vefât ettiyse de, medfeni tesbit edilememiştir.   

الأساتذة

no image
Kırımî Mehmed Lâyih Efendi
الأقلام الستة
Kâtibzâde Mustafa Efendi
الأقلام الستة

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Kendileri müderrisîn-i kirâmdan olup mevâlîden Mektûbî Hamzazâde Abdi Efendi’nin dâmâdıdır. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshte pederlerinden ba’de’l-izn Kâtibzâde Mustafâ Efendi’den dahi şîve-i mezâyâ-yı hattı ta’lîm eylemiştir. Hüsn-i hatt-ı ta’lîk dahi tahkîk-kerde-i hâme-i şîrîn-câmeleridir. Sarây-ı Atîk’in mu’allim-i hat hidmetinin biri bunlardadır. Şeyhü’l-islâm Mehmed Salih Efendi’ye hidmet-i mektûbîde olmuşlardır ve hâlâ müfettiş-i Harameyn-i şerîfeyndir.