Mîr Halîl Efendi
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة
نبذة عن الفنان
Tevki’î Alî Paşa’nın oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Babası sâyesinde alındığı Enderûn-ı Hümâyûn’da fevkalade bir tahsîl ve terbiye gördü. Mütenevvi ilimlerin yanısıra Hüseyin Hablî’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet alan Mîr Halîl Efendi, eğitimini tamamladıktan sonra Hassa Dâ’iresi’ne dâhil olarak on sene müddetle Sultan Osman Hân-ı Sâlis’in hizmetinde bulundu.
Daha sonra çukadâr-ı şehriyârî olup üç sene bu mesnedde bulunduktan sonra kapıcıbaşı oldu. H. 1168 yılında mîr-âhûr-ı sânî olarak Bîrûn’a nakledildi. Bir müddet bu görevde kaldıktan sonra hâcegânlıkla saraydan çerâğ edilen Mîr Halîl Efendi’nin bundan sonraki yaşamını kitâbet ve ta’lim-i talebe ile geçirdiği anlaşılmaktadır. H. 1202 yılında hayatta olduğu bilinmekteyse de, vefât tarihi ve medfeni tespit edilememiştir.
أعماله
الأساتذة
Ketebe.org İsmail Orman
H. 1190/M. 1775 tarihli sülüs murakka’ı ile tarihsiz sülüs levhâsı görülmüştür.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Vâlid-i mâcidleri Tevki’ Alî Paşa meşâhîr-i vüzerâdandır. Kendileri abd-i fakir ile hem-sinn ü sâl olup fâtiha-i Devlet-i Sultân Mahmûd Hânî’de Enderûn-ı Hümâyûn’a çerâğ ve ulûm u ma’ârife sa’y u gûşişe mesâğ bulup Hüseyn-i Hablî’nin habl-i metîn-i ifâde vü ta'limine teşebbüs ile temeşşuk-ı hüsn-i hatt-ı sülüs ü nesh edip dört senede me’zûn-ı tenmîk-i lafza-i meymenet-hakîk-i ketebe olduktan sonra hâne-i hâssaya nakl ve on sene dahi onda ba’de’l-hidme Çukadâr-ı Enderûn ve üç sene dahi hidmet-nümûn oldukta kapıcıbaşı rütbe-i refî’asıyla “âkıbet-i sadâkat” (1168) târihinde memnûn ve mîr-âhûr-ı sânî olup rağbet-i bîrûn eylemişti. Kibâr-ı erbâb-ı Devlet-i Osmâniyye’dendir.