KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Seyyid Mustafa Niyâzî Efendi

Hattat
تاريخ الوفاة H. 1300
M. 1882
محل الميلاد İstanbul
مكان الدفن İstanbul

نبذة عن الفنان

Tezgâhçılar’daki Hüsâm Bey Mescidi’nin peder-mânend imâmı olan Seyyid Mustafa Niyâzî Efendi, hatt-ı ta’liki Bursalı Mehmed Zekî Dede’den meşkedip icâzet almıştır. Medrese tahsîlini tamamladıktan sonra ilâve olarak cami mektebinin hüsn-i hat mu‘allimliği de uhdesine verilmiştir. Daha sonra Mekteb-i Nüvvâb’ın hatt-ı ta’lik mu‘allimliğini elde ederek, son zamanlarına kadar görev yapmıştır. H. 25 Muhârrem 1300/M. 6 Aralık 1882 tarihinde vefât ederek, Edirnekapısı’nda, meşhur hattat İsmâ’il Zühdî Efendi’nin kabri civârına defnedilmiştir.

الأساتذة

no image
Mehmed Zekî Dedeefendi
النستعليق

Ketebe.org İsmail Orman

Sülüs ve nesihte de mâhir olduğu bilinen Seyyid Mustafa Niyâzî Efendi’nin özel koleksiyonda celî ta’lik levhâsı vardır. Kemâl Paşa’nın Âsâr-ı Kemâl adlı eserini de H. 1284/M. 1867’de istinsâh etmiş olup talim-i talebeden arta kalan zamanını resâ’il ve sâ’ir âsârın tahrîrine ayırdığını göstermektedir.


Kaynakça
Sicill-i Osmânî, IV, s. 482; Muhittin Serin, “Ayaşlı Es’ad Muhlis, Sa’dullah ve Kemal Paşaların Hattatlığı ve San’at Değeri”, Bünyamin Ayaşî Sempozyumu, s. 186; Alif Art 3 Haziran 2007, s. 196.