KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Süleyman Rûhî Efendi

Hattat
مدرسة الحافظ عثمان في الأقلام الستة

تاريخ الوفاة H. 1202
M. 1788
محل الميلاد Sırbistan-Belgrad
مكان الدفن Sırbistan-Belgrad

نبذة عن الفنان

Sırp asıllı olup Belgrad’dan devşirilerek Enderûn-ı Hümâyûn’a alınmıştır. Buradaki tahsîlini tamamladıktan sonra Sultân Mahmud Hân-ı Evvel’in gılmânından olmuştur. Sultânın vefâtından sonra Kilâr-ı Hümâyûn’a memûr olup senelerce müstâhdem kaldıktan sonra, Silâhdâr-ı Şehriyârî Mehmed Paşa’nın silâhdârlık hizmeti ile taşra çerâğ edilmiştir. Hâmîsinin sadârete nasbında kapıcıbaşı olmuşsa da, azli üzerine taşraya sürülmüş, H. 1191/M. 1777’de affedilerek baş-bâkî kulu olmuştur.
Ertesi sene çavuşbaşı olmuşsa da, senesi dolmadan yeniden azledilmiş, H. 1200/M. 1786’da def‘aten çavuşbaşı olmuştur. Ertesi sene sipâhî ağalığına nakledilmiş, H. 1202 senesinin Cemâziye’l-evvel ayında (M. Şubat-1788) yeniden çavuşbaşı ve Receb ayında(Nisan) da sadâret kethüdâsı olmuştur. Ancak Zi’l-hicce ayında(Eylül) hummaya yakalanınca ayrılmak zorunda kalmış, üç gün hasta yattıktan sonra vefât etmiştir. Vasiyeti üzerine na’şı “Fethü’l-islam” olarak adlandırılan Belgrad’a nakledilmiş ve orada defnedilmiştir.

الأساتذة

no image
Seyyid Abdülhalîm Hasîb Efendi
الأقلام الستة

Ketebe.org İsmail Orman

İstidâtlı bir zât olup iyiliği ile meşhur olan Süleyman Rûhî Efendi, Enderûn-ı Hümâyûn’daki eğitimi esnâsında Yedikuleli Seyyid Abdülhalîm Efendi’den sülüs ve nesih dersleri almıştır. Müntesiblerinden olduğu Târikat-ı Nakşibendiyye’den Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi’ne vakfettiği H. 1194/M. 1780 tarihli celî ta’lik levhâsı, bu kalemde de mâhir olduğuna işâret etmekteyse de, hocası hakkında bir bilgi yoktur.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Sultân Mahmûd Hân memâlîkinden olup âlem-i sabâsında harem-i hümâyûnda terbiye ve ba’dehu kîlâr-ı Enderûn-ı Hümâyûn’da hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Emîr Efendizâde Seyyid Abdülhalîm Efendi merhûmdan telemmüz ü ta’allüm ba’dehu Sadr-ı esbak Silâhdâr Mehmed Paşa silâhdârlığı ile çerâğ olup ricâl-i Devlet-i Aliyye’dendir.