Nesih, Sülüs
H. 1118 / M. 1706-1707
İmam Mehmed Efendi'nin oğlu olarak Tokat'ta doğdu. İlk tahsilini ve hıfzını orada tamamladıktan sonra medrese tahsili görmek üzere gittiği İstanbul'da, seisini güzelliği ile dikkati çektiğinden Enderun-ı Hümayun'a alındı. Burada Belgradi Mehmed Mehmed Efendi'den aklam-ı sitte meşketti. İcazetini aldıktan sonra Anber Mustafa Ağa'dan ve Mir Ömer Efendi'den hayli müddet istifade etti. Hüsn-i hattaki kudretine istinaden hacegana ithal edilerek, Topkapı Sarayı müstahdemininin hüsn-i hat ta'limine me'muren Enderun'dan çerağ edildi. Bir hayli asar-ı nefise vücuda getirip nice şakird yetiştirdikten sonra H. 1127/M. 1715 senesinde vefat etti. Çenberlitaş'taki Atik Ali Paşa Cami Haziresinde medfundur.
Hâdimü’l-Kur’ân-ı pâk-edâ ve hâfiz-ı hoş-sadâ idi. Üstâd-ı ercümendi Belgradî Mehmed Efendi’den Enderûn-ı Hümâyûn’da iken temeşşuk ile sâhib-i icâzet ve sülüs ü neshte kemâl-i maharet peydâ edip Nasûh Paşazâde Mir Ömer’den ve Anber Mustafa Ağa’dan dahi müzâkere-i dekâyık-ı hattiyye eylemiştir. Sarây-ı Cedîd-i Sultânî hidmet-i ta’limiyle bîrûna çerâğolup mesâhif-i adîde yazmışlardır. Hattâ Sadr-ı esbak Hekîmbaşızâde Alî Paşa Câmi’-i şerifinde zîb-i rahle-i vakf-ı şerif bir cesîm kıt’a mushaf-ı şerifi ziyaret olundu. Teşvîk-i hüsn-i hatta dâ’ir Arâyişü’l-Hatm nâmında bir hoş risâle eseri dahi vardır.
“Müştâk-ı Ra’ûf” (1127) târihinde kalem-i vücûd-ı ma’mûru Dikilitaş (Çenberlitaş) kurbünde vâki’ Ali Paşa Câmi’-i Şerifi Mezâristânı’nda dâhil-i kubur oldu. Birâderi İmâm Fazlî Efendi ve kendi ferzend-i ercümendi Derviş Mehmed Efendi dahi bi-meşiyyetillâhi ta’âla zikr ü imlâ olunur.