KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Abdülganî Efendi

Vardarî Şeyhzâde
Hattat
Birth Date H. 1030
M. 1620-1621
Death Date H. 1108
M. 1697
Birth Place İstanbul
Grave Place İstanbul-Fatih

About Artist

Vardarî Şeyhzâde Mehmed Efendi’nin oğlu olarak, H. 1030 senesi dolaylarında İstanbul’da doğdu. Babasının himâyesinde fevkalade bir tahsil gördüğü gibi, Yek-çeşm Süleyman Efendi’den ta’lik meşkederek icâzet aldı. Eğitimini tamamladıktan sonra müderris olup tedrisdeki müddetini yamamladıktan sonra ilmiyye kadrosuna geçti.
Anadolu’da muhtelif kadılık hizmetinde istihdam edildikten sonra 1687'de İstanbul Payesi’ni elde edip 1689’da İstanbul Kadısı oldu. Aynı yılın sonlarında azledildiyse de 1693’de Anadolu, 1695’de de Anadolu Kazaskerliği’ne ta’yin edildi. Bu hal üzere iken H. 1108 senesinin Şa’bân ayında(1697) seksen yaşında olduğu halde vefât etdi. Koğacı Dede Türbesi civarında medfûndur.

Masters

no image
Yek-çeşm Süleyman Efendi
Ta'liq

Ketebe.org İsmail Orman

Şâ’irliği de olan Abdülganî Efendi’nin “hüsn-i reftârı güzîn ve hüsn-i eş’ârı metîn” olduğu menkul olup nesihle istinsâh etmiş olduğu İsâmeddîn İbrahim Efendi’nin Haşiye Ala Envari’l-tenzil adlı eseri, hüsn-i hattaki kudretine delildir.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Kendileri li’l-asl kavâ’id-i hüsn-i hattı Yek-çeşm Süleymân Etendi gibi niçe üstâddan im’ân ile görüp temeşşuk eylemiştir. Hüsn-i reftârı güzîn ve hüsn-i eş’ârı metin olup “Ân ki nâmeş ganîst ez-elkâb” mefhûmunca mahlastan ârî, âsârı tezkirelerde mezkûrdur. Yoluyla Anadolu kâdî-askeri olmuştur. Seksen yaşında iken “şinâver-i kıyamet” (1108) târihi Şa’bân’ında deryâ-yı bekada sâbih ve Koğacı Dede Türbesi* etrâfında âzim-i rûz-ı râbih oldu.