Ahmed Senâyî Efendi
KütahîHafiz Osman's School in the six scripts
About Artist
Kütahya'da doğmuştur. Eğitim için gittiği İstanbul'da Daltaban Mustafa Paşa'nın himâyesine girmiş, ayrıca kızı ile evlenerek ona dâmad dahi olmuştu. Medrese eğitimini tamamladıktan sonra müderris olarak, muhtelif medreselerde dini ilimler öğretmekle meşgûl olmuştur. Daha sonra ilmiye kadrosuna geçerek Mısır ve Kudüs kadılıklarında bulunmuş olan Ahmed Senâyî Efendi, son olarak Medine Kadılığı'na tayin edilmiş ve burada iken H. 1144/M. 1732-1733 senesinde vefât etmiştir.
Aynı zamanda şâir olan Ahmed Senâyî Efendi ilim tahsili esnâsında Hâfız Osman'dan yazı meşketmeye başlamışsa da, hocasının vefâtı üzerine icâzetini Hocazâde Mehmed Enverî Efendi'den almıştır. Kırktan fazla mushâf, sayısız evrâd ve kıt'a kaleme almış olduğu nakledilmekte olup “Ahmed bin Alî es-Senâyî el-Kütahi. el-Kadî bi-Dımaşkı’ş-Şâm sâbıkan" ketebesiyle 1035 senesinde yazdığı otuz üçüncü mushaf-ı şerifi, Müstakimzade ziyaret eylemiştir.
İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar
Kâse-i vücûdu hamîr-i mâye-i Kütahiyye’den masnû’ olup bu diyâr-ı matbû’a geldikte Karakız-şöhret Hâcezâde Mehmed Efendi’nin dâmen-i ismetine teşebbüs ile telemmüz ve sülüs ü neshte icâzetle telezzüz eylemişti ki, ba’zı âsârında “min telâmîzi” kaydeylemiştir. Tarîka-i tedrise duhûl ve Daltaban Mustafâ Paşa’ya musâharetle müzâhereti olup tarîki üzere Kuds ve Mısr olmuştu. Mekke-i Mükerreme kâdîsi iken “mazhar” (1145) târihinde onda âzim-i dâr-ı beka ve tâ’if-i Ka’be-i lika oldu.
Eğerçi Necîbâ Devha’sında “Hâfız Osrnân Efendi’den telemmüz eyledi ve Medîne-i Münevvere kâdîsi” diye tasrîh eder, lâkin “el-Cevâdu kad yekbû”(Soy at da tökezler) meseline mahmûldür. Seyyid Vehbî merhûm Vekâlet-nâme’sinde
Sena ister Senâyî kimse şânına revâ görmez
Niçe fağfûr kadrin bula Kûtâhiyye fincanı
deyip harf-endâz-ı düşnâm olur. Ammâ muktezâ-yı makam ile latîfeye sarf olunur. Âsâr-ı kesîresi şâyân-ı senâ bir vücûd-ı müstesnâdır. Pederi ismi Alî olduğuna ba’de’t-tertîb vâkıf olmakla naklinde tevakkuf olundu.