KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Alî Mısrî

Aliyyü'l-mısrî
Hattat
Hafiz Osman's School in the six scripts

Death Date H. 1243
M. 1828
Birth Place Mısır
Grave Place İstanbul-Fatih, Zeyrek

About Artist

Mısır'da doğmuşsa da, milliyeti hakkında bir bilgi yoktur. Eserlerine “Aliyyü'l-mısrî” künyesiyle ketebe koyduğundan hattatlar arasında Alî Mısrî’nin nesebi ve İstanbul’a ne zaman gittiği bilinmemektedir. İstanbul'da medrese eğitimini tamamladıktan sonra müderris olup Fâtih Cami’nde hadîs-i şerîf tedrîsine memur edilmiştir. İbnülemin’in “hattâtînin fudalâsından” olduğunu naklettiği Alî Mısrî, mezartaşındaki ifâdelere nazarân meşâyihten olduğu anlaşılmaktaysa da, hangi tarikata mensup olduğu bilinmez. Zamanının reisü’l-hattâtîni iken H. 15 Ramazân 1243/M. 1 Nisan 1828 tarihinde vefât ederek, Zeyrek’te Atpazarı Caddesi’ni Çırçır Caddesi’ne bağlayan kavşağın sağ kolundaki kabristana defnedilmiştir.

Contributions

Masters

Seyyid Osman Efendi
The six scripts

Students

no image
Mehmed Râ'if Efendi
The six scripts
H. 1255 / M. 1839-1840
no image
Mehmed Şükrî Efendi
The six scripts

Ketebe.org İsmail Orman

Mezartaşında şu kitâbe mahkuktur:  

Hüve’l-bâkî

Âlemü’l-ulemâi’l-muhâkkîkin ve reisü’l-hattâtîn merhûm ve mağfûrünleh es-Seyyid eş-Şeyh Aliyyü’l-mısrîyü’l-kemâlî aleyhi’l-rahmeti’l-bârî hazretlerinin rûhiyçün el-Fâtihâ. Fî 15 (Ramaza)N 1243.

 

Ketebe.org İsmail Orman

Sülüs ve nesihi "Afîf dâmadı" Seyyid Osmân Efendi’den meşkederek icâzet alan Alî Mısrî’nin, meşgalesinin yanında hüsn-i hat talimi müstensihlikle meşgul olurdu. Müze ve koleksiyonlarda bulunan levha halindeki eserlerinin dışında muhtelif mezarlıklarda imzasını taşıyan mezartaşlarına rastlanmaktadır. H. 1214/M. 1799 tarihli Delâ’ilü’l-hayrât’ı ise Emel Esin Kütüphânesi’ndedir.