KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Kastamonulu Mehmed Alî Efendi

Hattat
Birth Date H. 1284
M. 1867-1868
Death Date H. 1333
M. 1915
Birth Place Kastamonu
Grave Place İstanbul-Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı

About Artist

Hacı Mustafa adlı bir zâtın oğlu olarak H. 1284/M. 1867’de Kastamonu’da doğdu. Sekiz yaşında İstanbul’a giderek, babasının Beyoğlu’nda Ağa Cami’nin yanında bulunan fırınına yerleşti. Küçük yaşta iken yazıya merak sararak Feyziye Rüşdiyesi’nin hüsn-i hat muallimi Çukurcumalı Abdülkadir Kadrî Efendi’den sülüs ve nesih meşketmeye başladı. Ondan icâzet aldıktan sonra Hasan Tahsîn Hilmî Efendi’ye devam ederek, H. 1305/M. 1887-1888 senesinde ondan da mücâz oldu. 

Hocasının delâletiyle hulefâ olarak Mâliyye Nezâreti’ne giren Kastamonulu Mehmed Alî Efendi, senelerce hizmetten sonra nezâretin Vâridât-ı Umûmiyye 2. Şu’besi’nin kâtiblerinden olup bu hâl üzere iken 10 Nisan 1915 tarihinde kırk yedi yaşında olduğu hâlde vefât etti. Üsküdar’da Miskinler Tekkesi civârındaki kabristana defnedildiyse de, mezarı mevcut değildir.   

Masters

Hasan Tahsin Hilmi Efendi
The six scripts
H. 1305 / M. 1887-1888
no image
Çukurcumalı Abdülkadir Kadrî Efendi
The six scripts

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Yüzünü ve yazısını görmediğim bu zâtın, ketebesiz yazıların hangi hattatlara ait olduğunu ta’yin etdiği ve yazıya pek ziyâde mehabbeti olduğundan topladığı iki sanduk dolusu yazı ile pek çok levhânın Fîruzağa Yangını’nda evi ile beraber yandığı, Hattat Necmeddîn Okyay Efendi’nin tevdi’ etdiği verakāda yazılıdır.   

Ketebe.org İsmail Orman

Hüsn-i hatta mühim bir yere ulaşamamış olsa da, ketebesiz yazıların hangi hattata ait olduğunu tayin edebilecek kadar yazıya aşinâ biri olan Kastamonulu Mehmed Alî Efendi’nin H. 1314/M. 1896-1897 senesinde nesihle yazdığı Seyyid Alî Osman Efendi’ye ait ilmiye icâzeti görülmüştür.