KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mehmed Sa'dullah Efendi

Hattat
Hafiz Osman's School in the six scripts

Death Date H. 1262
M. 1845-1846
Birth Place İstanbul-Eyüp
Grave Place İstanbul-Eyüp, Şeyh Murad Efendi Tekkesi Haziresi

About Artist

Edirnekapı'daki Şeyh Murâd Efendi Tekkesi şeyhi Sa’dî Efendi’nin torunu ve Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn’un hâfız-ı kütûbü Fethî Efendi’nin büyük oğlu olarak mezkur tekkede doğdu. İlk eğitimini tamamladıktan sonra tahsîline Mühendishâne'de devam etmeye başladı. H. 1260/M. 1844'de henüz ikinci sınıf talebesi iken, mektebin hüsn-i hat muallimi Hâfız Mehmed Râşid Efendi’nin vefatı üzerine, babasının da himmetiyle “hüsn-i hatdaki mehâretine mebnî 200 guruş me’aşla talebeye yazı ta’limine me’mûr edilmiş” olan Mehmed Sa’dullah Efendi, otuz yaşına yetişmemiş iken H. 1261/M. 1845 yılında vefat etmiştir. Şeyh Murâd Efendi Tekkesi’nin hazîresinde, dedesi Şeyh Sa’dî Efendi’nin yanında medfundur.    

Masters

no image
Hâfız Mehmed Râşid
The six scripts

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Mir’at-ı Mühendishâne’de beyân olunduğuna göre:

Hedâset-i sinninde Mühendishâne’ye dâhil oldu. Sınıf-ı sânî talebesinden iken hüsn-i hatdaki mehâretine mebnî 200 guruş me’aşla talebeye yazı ta’limine me’mur edildi. Pek çok talebe yetişdirdi. Daha yirmibeş yaşında iken hüsn-i hattı şöhretgîr-i âfak oldu. Uzun boylu, mavi gözlü idi.

Vefât târihi ve medfeni kaydedilmemişdir. Hüsn-i hattı “şöhretgîr-i âfak” denilecek derecede değilse de güzel yazanlardan olduğu, dercedilen nümûneden anlaşılıyor.   

Ketebe.org İsmail Orman

Mühendishâne’de pek çok talebe yetiştirmiş ve daha yirmibeş yaşında iken hüsn-i hattı “şöhretgîr-i âfak” derecesine erişmiş olduğu nakledilen Mehmed Sa’dullah Efendi'nin uzun boylu ve mavi gözlü olduğu menkûldür. Mezartaşına mahkûk kitâbenin metni şöyledir:

Hüve’l-bâkî

Müşârünileyh Şeyh Sa’dî Efendi hafîdi Mühendishâne-i Berrî-i Hümâyûn hattâtîninden Sa’dullah Efendi’nin rûhu içün Fatihâ. Sene 1261

Sülüs ve nesihi Mühendishâne’nin hüsn-i hat muallimi Hafız Mehmed Raşid Efendi'den görmüş olması ihtimal dahilinde olan Mehmed Sa’dullah Efendi’nin hüsn-i hattın kalburüstü isimlerinden biri olduğu anlaşılmakta ise de, iddia edildiği gibi “şöhretgîr-i âfak” derecesine erişmiş hattatlardan olduğunu söyleyebilmek mümkün görünmemektedir.