Osman Enverî Efendi
About Artist
Tokat'ta doğdu ve buradaki eğitimi esnâsında Arapça ve Farsça öğrendi. ilk yazı derslerini Tokat Meb‘usu İsmâ‘il Paşa’nın babasından aldıktan sonra, medrese tahsîli için gittiği İstanbul’da da Muhsinzâde Abdullah Bey’e devam ederek, H. 1291/M. 1873 senesinde sülüs ve nesihten icâzet aldı.
Sultan 2. Abdülhamîd'in cülûsundan sonra Sultan Abdülazîz’in şehzâdegânına muallim tayin edilerek, Şehzâde Abdülmecîd Efendi başta olmak üzere uzun müddet merhum sultanın şehzâdelerine Arapça ve Farsça okutup yazı meşkettirdi. Daha sonra Şehzâdegân Mektebi’ne hoca olarak, mektebin kapatılmasına kadar görev yaptı. Bundan sonra tekaüde sevkedildiği anlaşılan Osman Enverî Efendi, Beylerbeyi Tepesi’ndeki evinde bahçe işleri ile meşgul olmaya başladı. Bu hâl üzere iken 28 Ocak 1926 tarihinde vefât ederek, Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.
İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal
Beylerbeyi Tepesi’nde
evi ve arazisi vardı. Hemşehrisi ve arkadaşı Hattat Hâfız Hasan Tahsîn Efendi
ile beraber evimize gelirlerdi. Mütebessim, hâlim, iyi
âdemdi.
Kızının
oğlu, Gazanfer Ağa Müzesi me’murlarından Osmân Şerifoğlu Bey, Üsküdar’da Selman
Ağa Cami’nde bulunan – 1306/1889 tarihli – hilye-i şerîfenin fotoğrafını aldırarak bana
tevdi’ eyledi.[1] Perakende
birkaç yazısını da getirdi. Aile nezdinde merhûmun bunlardan başka yazısı
olmadığını söyledi.
Hilye-i şerîfe, sülüs ve nesihdeki kudretine mübârek bir şâhitdir. Arazisinde eküb biçmekle oğraşır, – arkadaşı Hasan Tahsîn Efendi gibi – hattatlığı meslek kābûl etmediği içün dâ’imâ yazı ile meşgûl olmazdı. Olsaydı pek güzel yazılar yazacağı, birçok eser vücûda getireceği bedihî idi.
[1] Y. N.: Bu
eser tamir edilmek maksadı ile Vakıflar Teberrukāt Ambarı’na alınmış, 1985 yılında
da, Türk Vakıf Hat Sanatları Müzesi’ne nakledilmiş olup hâlen teşhirdedir.
Hilyenin ketebesindeki “Osmânü’l-enverî
el-müderrisü lî-hânedan-ı Abdü’l-azîz Hân el-mağfûr” ibâresi, saray hocalığına
bu tarihden evvel başladığına işaret eder.
Ketebe.org İsmail Orman
Hâlen torunu Osmân Şerifoğlu’nda bulunan icâzetnâmesinde, hocasının “refîk-i şefîki” Şefîk Bey’in tasdîk kaydı bulunmaktadır. Üsküdar’daki Selmân Ağa Cami’ne vakfedilmiş, H. 1306/M. 1889 tarihli hilye-i sa‘adeti hâlen Vakıf Hat Sanatları Müzesi’nde bulunmaktadır. Özel koleksiyonda da celî sülüsle muhârrer zerendûd levhâsı vardır. Hüsn-i hattın kudretli isimlerinden olmakla berabet, hattatlığı meslek olarak kabul etmediğinden fazla eser bırakamamıştır.