KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Şekerzâde Seyyid Feyzullah Sermed Efendi

Hattat
Hafiz Osman's School in the six scripts

Death Date H. 1202
M. 1787-1788
Birth Place İstanbul
Grave Place İstanbul-Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı

About Artist

Meşhur hattatlardan Şekerzâde Seyyid Mehmed Efendi’nin oğlu olarak İstanbul'da doğdu. Babasının nezâretinde fevkalade bir tahsil gördüğü gibi, kendisinden hüsn-i hat dersleri aldı. Ancak meşki bitmeden babasının vefâtı üzerine icâzetini kırk gün sonra Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi’den aldı. Hemen sonra da, peder-mânend usûlüyle babasından boşalan Bostâniyân Ocağı hüsn-i hat muallimliğine tayin edildi. Ömrünü tedrîs-i ilim ve hüsn-i hat talimiyle tükettikten sonra H. 1202/M. 1787 yılında vefât ederek, Karacaahmet Mezarlığı’nda babasının yanına defnedildi. 

Relatives

Şekerzâde Seyyid Abdülvehhab Efendi
Oğlu
Şekerzâde Seyyid Mehmed Efendi
Babası

Masters

Şekerzâde Seyyid Mehmed Efendi
The six scripts
Eğrikapılı Mehmed Râsim Efendi
The six scripts

Students

no image
Şekerzâde Seyyid Abdülvehhab Efendi
The six scripts
no image
Şekerzâde Ahmed Zihnî Efendi
Ta'liq

Ketebe.org İsmail Orman

Nücûm ve bilhassa riyâziyye ilmindeki mahâreti ile meşhur olup bu alanda yazdığı Maksadeyn fî Halli’n-nisbeteyn, Risâletü’t-tehlîs ve Kenzü’d-deka’ik adlı eserleri vardır. Maksadeyn fî Halli’n-nisbeteyn adlı eserinin Süleymaniye Kütüphânesi’nde bulunan H. 1179/1765’te ta’likle istinsâh ettiği nüshâsı(527-09) gibi, eserlerinin pek çoğunu dest-i hattı ile yazmış olan Şekerzâde Seyyid Feyzullah Sermed Efendi’nin İstanbul Üniversitesi Kütüphânesi’nde de H. 1171/M. 1757-1758 tarihli bir de mushâf-ı şerîfi bulunmaktadır. Ayrıca musıkî ve şi’ir ile de meşgûl olup “Sermedî” mahlâsı ile yazdığı eş’arını ihtivâ eden müstakil Dîvân’ı vardır. 

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Âti’z-zikr Şekercizâde’nin mahdûm-ı ma’ârif-lüzûmlarıdır. Hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi
Meddî keşîdi ez-elif-i hâme be-serem
Ber-ser murâd u devlet-i sermed keşîdei
me’âli âleminde pederlerinden telemmüz ü temeşşuk ile resîde-i derece-i kemâl-i tefevvuk olup lâkin vâlid-i mâcidleri nâgâh rû be-râh-ı dergâh-ı ilâh olmakla de’b-i kadîm-i İslâm üzere hitâm-ı çille-i merdân-ı erba’in eyledikte kırkı cem’iyyetini tertîb ve üstâdü’l-merâsim, nâmdaş-ı Ebi’l-Kâsım Hâce Mehmed Râsim Efendi cenâblarından dahi vaz’-ı lafza-i ketebeye izn ü icâzetle istihlâf buyurdukları meclis-i â'lîde abd-i fakir dahi hâzır idim. Mahdûm-ı merkûm “Fi külli kadrin miğrafetün” mesîlince şehd-i şîrîn-i fünûn-ı şetîte-i riyâziyyeden fenn-i mûsikî vü egânî ve sâ’ir ma’ârif-i cüz’iyye-i zamânı ile dehân-ı cehd ü iz’ânına izâka-kâr-ı çâşnî-i telezzüz olup merâret-i semmü’l-fâr-ı nâdânî ile telh-kâmîden rehâ-yâb olmakla hadâset-i sinlerinden ney-şeker-i zebânı kand-rîz-i kasabü’n-nebât-ı kemâlât olup tarîk-i hayrü’l-ferîk-i tedrise sâlik ve bostâniyân ocağında bâğbânî-i hadîka-i ta’lîm ü meşke dahi pederlerinden intikâl ile mâlik olmuştur. Tab’-ı şi’rîleri dahi olup ser-âmed-i zamân ve İbn Taberzed-i devrân idi. Selanik’ten ma’zûlen “Edhale’l-cennâte mevlâhu” (1202) târihi Muharrem’i yirmi ikinci sebt günü rıhlet ve Üsküdar’da pederleri cenbinde defîn-i türbet oldu. Bu ebyât zâde-i tab’-ı âzâdeleri buyurmuşlardır:
Âşık hayâle la’l-i leb-i gonce-fâm alur
Der-hâb teşne destine rü’yâda câm alur
Ey serv-i nâz gülşene çıkma salınma sen
Ar’ar bakar da kaddüne nakş-ı hırâm alur
Bir şûrdur o zültle Sermed dimâgumuz
Sünbül-sitâna girse de bûy-i zükâm alur
Dîğer:
Taht-ı şâh-ı hâtır-ı vâlâst in âlem merâ
Bârgâh-ı râh-ı istignâst în âlem merâ
Zîr-i ferş-i âşiyân-ı himmetem çâkerdeest
Beyza-i bezm-i dil-i ankast în âlem merâ
Tıfl-ı tab’am-râ der-âgûş âverd bâ-lu’betî
Sermedâ ârî meğer lâlâst în âlem merâ