KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Shurkullah Khalifa

Hattat
Şeyh Hamdullah's school in the six scripts

Death Date H. 0951
M. 1544-1545
Birth Place Amasya
Grave Place İstanbul-Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı

Photos

About Artist

Mar‘aşîzâde Şeyh Sinâneddîn Yusuf Efendi’nin oğlu olarak Amasya'da doğdu. Henüz çocuk yaşta iken babası tarafından Şeyh Hamdullah’ın taht-ı tedrîsine verildi. Uslanması için çobanlık da dâhil olmak üzere muhtelif hizmetlerde bulunduktan sonra hocasıyla beraber İstanbul'a gitti. Şeyh’in gözüne girmeyi başarıp ondan el almayı başardığı gibi, kendisini manevî evlâdı gibi gören hocasının kızı ile nikâhlanarak dâmâdı dahi oldu.

Bu arada Şeyh Hamdullah’tan sülüs ve nesih meşkederek icâzet almayı da ihmal etmemiş olan Şükrullah Çelebi, hüsn-i hatta kısa zamanda göstermiş olduğu kudrete istinâden hocasının "hayrü’l-halefi" addedilmiş ve vefâtından sonra da onun uhdesinde bulunan Topkapı Sarayı’ndaki meşkhâne ile Fîrûz Ağa Mektebi’nin hüsn-i hat muallimlikleri de ona tevcîh edilmiştir. Senelerce bu mekteblerde hüsn-i hat ta'limi verip yüzlerce hattat yetiştirdikten sonra H. 951/M. 1543-1544 senesinde vefât etmiş ve hocasının yanına defnedilme şerefine nâil olmuştur.

Relatives

Ahmad Katiby
Torunu
Pir Mehmed Dede
Oğlu
Sheikh Hamdullah
Kayınpederi

Masters

Sheikh Hamdullah
The six scripts

Students

no image
Fawry Ahmad Afandy
The six scripts
no image
Sherif Sayed Abdullah Afandy
The six scripts
no image
Nafaszadeh Mustafa Afandy
The six scripts
no image
Pir Mehmed Dede
The six scripts

Ketebe.org İsmail Orman

Fevkalade kabiliyeti ile akrânları arasından sıyrılarak, Şeyh tarzında mükemmel bir hattat haline gelmiş olan Şükrullah Çelebi, hocasının üslûbunun gelişiminde önemli rol oynamış olduğu gibi yetiştirmiş olduğu öğrencilerle de yaygınlaşmasına hizmet etmiştir. 

Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphânesi’nde Şeyh Hamdullah’ı taklîden yazdığı murakka’ı ile bir En‘âm-ı Şerîf ve Fetih Sûresi’ni hâvî cüzü bulunan Şükrullah Çelebi, yetiştirmiş olduğu yüzlerce hattatın haricinde oğulları Pîr Mehmed Dede, Şeyh Ahmed Efendi, Süleyman Efendi ve Mustafa Efendi ile torunu Mehmed bin Süleyman’ı da hattat olarak yetiştirerek, hattatlığın bir aile mesleği olarak devamını sağlamıştır.   

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Amasî’dir. Üstâd-ı agâhları Şeyh Hamdullâh-ı sâhib-intibâhın dâmâd-ı sa’âdet-mu’tâdlarıdır. Hidmet-i ber-devâm hattâ vakt-i iktizâda tabh-ı ta’âm dahi ederdi. Hutût-ı Şeyhâne’de alem ve dest-i melekede vücûhla müsellem olup mesâhif-i şerife ve sâ’ir âsâr-ı münîfesi bisyârdır. Zann-ı gâlib üzere “zann” (950) târihine dek hayâtta idiler. Üstâdları dâ’iresinde medfûndur.