Alî Mısrî
Aliyyü'l-mısrîHafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Sanatkâr Hakkında
Mısır'da doğmuşsa da, milliyeti hakkında bir bilgi yoktur. Eserlerine “Aliyyü'l-mısrî” künyesiyle ketebe koyduğundan hattatlar arasında Alî Mısrî’nin nesebi ve İstanbul’a ne zaman gittiği bilinmemektedir. İstanbul'da medrese eğitimini tamamladıktan sonra müderris olup Fâtih Cami’nde hadîs-i şerîf tedrîsine memur edilmiştir. İbnülemin’in “hattâtînin fudalâsından” olduğunu naklettiği Alî Mısrî, mezartaşındaki ifâdelere nazarân meşâyihten olduğu anlaşılmaktaysa da, hangi tarikata mensup olduğu bilinmez. Zamanının reisü’l-hattâtîni iken H. 15 Ramazân 1243/M. 1 Nisan 1828 tarihinde vefât ederek, Zeyrek’te Atpazarı Caddesi’ni Çırçır Caddesi’ne bağlayan kavşağın sağ kolundaki kabristana defnedilmiştir.
Eserleri
Hocaları
Talebeleri
Ketebe.org İsmail Orman
Mezartaşında şu kitâbe mahkuktur:
Hüve’l-bâkî
Âlemü’l-ulemâi’l-muhâkkîkin ve reisü’l-hattâtîn merhûm ve mağfûrünleh es-Seyyid eş-Şeyh Aliyyü’l-mısrîyü’l-kemâlî aleyhi’l-rahmeti’l-bârî hazretlerinin rûhiyçün el-Fâtihâ. Fî 15 (Ramaza)N 1243.
Ketebe.org İsmail Orman
Sülüs ve nesihi "Afîf dâmadı" Seyyid Osmân Efendi’den meşkederek icâzet alan Alî Mısrî’nin, meşgalesinin yanında hüsn-i hat talimi müstensihlikle meşgul olurdu. Müze ve koleksiyonlarda bulunan levha halindeki eserlerinin dışında muhtelif mezarlıklarda imzasını taşıyan mezartaşlarına rastlanmaktadır. H. 1214/M. 1799 tarihli Delâ’ilü’l-hayrât’ı ise Emel Esin Kütüphânesi’ndedir.