KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Cezzârzâde Abdullah Efendi

Hattat
Şeyh Hamdullah Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1073
M. 1662-1663
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul

Sanatkâr Hakkında

Bir cezzarın(kasap) oğlu olduğundan “Cezzârzâde” lâkabı ile anılan Abdullah Efendi İstanbullu'dur. Genç yaşta hıfzını tamamlayarak hâfızlar zümresine katıldığı gibi, Hac vazîfesini de ifâ etmiştir. Döndükten sonra Tokadî İmâm Mehmed Efendi'den sülüs ve nesih meşkine başlayıp kısa zamanda icâzet almıştır. Daha ziyâde hocasının mukallidi olarak tanınan Abdullah Efendi, yeteneği sâyesinde kısa zamanda devrin önde gelen hattatlarından biri olduysa da, H. 1073/M. 1663-1664 senesinde, genç sayılabilecek bir yaşta olduğu hâlde İstanbul'da vefât etmiştir.

Hocaları

no image
İmâm Mehmed Efendi
Aklâm-ı Sitte

Talebeleri

Ramazân bin İsmail
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Merzifonlu Kara Mustafa Paşa evkafının vakfiyesini kaleme almış olan Abdullah Efendi için Devhâtü’l-küttâb mü’ellifi, “eğer fazla mu’ammer olsaydı, Şeyh Hamdullah'ın yerini tutardı.” demektedir.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

"Hafız bin Cezzâr" ya’nî "Kassâbzâde" demekle pür-iştihâr idi. Ba’de’l-hac tahsîl-i hüsn-i hatt-ı sülüs ü nesh için Hâfız Mehmed el-İmâm’a iktidâ ve her şîve-i kalemde onların isr-i eserine iktifâ eylemiştir. Şi’r:
en-Nâsu fi gafletin amma yurâdu bihim
Ke-ennehum ganemün fi dâri cezzâri
mefhûmu üzere vakt-i şeyhûhata kable’l-vusûl rıhlet eyledi. Kara Mustafâ Paşa vakfının eczâ’-i mevkûfesi bunların hattı olmak menkûldür. Ramazân Efendi gibi üstâda üstâd olmuştur.