İsmail Refîk Efendi
Fotoğraflar
Sanatkâr Hakkında
İstanbullu olup küçük yaşta babasını kaybedince, birâderi Mustafa Râşid Efendi ile birlikte mevâlîden Mehmed Sa‘id Efendi’ye mülâzım olmuştur. Onun sâyesinde iyi bir eğitim aldığı gibi, kardeşiyle birlikte Kâtibzâde Mehmed Ref’î Efendi’den ta’lik meşkederek icâzet almıştır. Eğitimini tamamladıktan sonra müderris olup bir müddet tedrîs-i ilimle meşgul olduktan sonra kadı olarak ilmiyye kadrosuna geçmiştir. Daha ziyâde Rumeli’de kadılık hizmetlerinde bulunmuş olan İsmâ‘il Refîk Efendi’nin vefât tarihi ve medfeni tespit edilememiştir.
Eserleri
Hocaları
Talebeleri
Ketebe.org İsmail Orman
Zamanının nâmlı ta’lik-nüvislerinden biri olan İsmâ‘il Refîk Efendi’nin bilhassa İran tarzında ta’likin önde gelen isimlerinden biri idi. Dârü’s-sa’ade Ağası Hacı Beşîr Ağa’nın Soğukçeşme’deki külliyesinin ta’lik kitâbeleri ona aittir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Çeşmîzâde Mehmed-i Sa’id Efendi’nin mülâzımı ve tarîk-i kuzât-ı Rûmeli’nin âzimi olup hüsn-i hatt-ı ta’lîki efendizâdesi Mustafâ Reşîd Efendi ile ma’an Kâtibzâde Mehmed-i Refi’ Efendi’den yazıp mücâz u me’zûn olmuştur. Dedezâde Seyyid Mehmed Efendi gibi me’zûnu vardır.