KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Kazasker Kâmil Bey

Hattat
Ölüm Tarihi H. 1274
M. 1858
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Üsküdar, Hüdai Degahı Haziresi

Sanatkâr Hakkında

Sadr-ı esbâk Koca Yusuf Paşa’nın kardeşi Kapıcılar Kethüdâsı Süleymân Bey’in oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Tam ismi Mehmed Kâmil’dir. Fevkaladel bir tahsîl hayatından sonra senelerce tarîk-i tedrîste görev yaptı. Müddetini tamamlayınca molla olarak ilmiye sınıfına dâhil oldu. Bazı küçük kadılıklarda istihdâm edildikten sonra H. 1247/M. 1831’de Mekke Pâyesi’ni elde etti. H. 1249/M. 1833’de bilfiil Mekke Kadılığı’na nasbedildi.

H. 1254/M. 1838’de İstanbul Pâyesi’ni elde edip Cum‘ade’l-ûlâ-1259/Haziran-1843’de de bilfiil İstanbul Kadısı oldu. H. 1260 senesi Şevvâl ayında (Ekim/Kasım-1844) Anadolu Kazaskerliği Pâyesi’ni elde ettikten sonra, H. 1267 senesi Rebi’ü’l-âhir’inde(Şubat-1851) de bilfiil Anadolu Kazaskerliği’ne tayin edildi. Rebi’ü’l-evvel-1269/Aralık-1852 tarihinde nâil olduğu Rumeli Kazaskerliği Pâyesi’ne hâiz iken H. 7 Şa’bân 1274/M. 23 Mart 1857 tarihinde vefât etti. Üsküdar’da Hüdâ’î Dergâhı hazîresinde medfûndur.   

Talebeleri

no image
Hasırîzade Ahmed Muhtâr Efendi
Ta’lîk
H. 1266 / M. 1849-1850

İbnü’l-Emin Mahmud Kemal İnal, Son Hattatlar İbnülemin Mahmud Kemal İnal

Ta’lik hattatlarındandır. Bazı icâzetnâmelerde imzası muhârrerdir. Bizim koleksiyondaki levhâsı – nümûne olarak – dercedildi. Mukāddemâ Bât Pazarı’nda bir dükkânda “Ya Hazret-i Mevlâna!” levhâsını gördümdü. Almak istedimse de sahibi satmak istemedi.

 

Merhûma Anadolu Kazaskerliği pâyesi verildiğinde, sudûrdan Tahsîn Bey, yazdığı tarih menzumesinde hattatlığına ve nazım ve nesir ile me’lûf olduğuna dâ’ir şu beyitleri söylemişdir:

Hatt-ı ta’likin görüb meşk etmede rûh-i İmâd

Beyt-i mevzû’un sütûnudur hayâli da’imâ

 

 Nazm u nesrinde ma’ani-i sevânî muhtefî

 Nâzükâne hüsn-i tâb’ ile ol olmakda lâ

 

Ketebe.org İsmail Orman

Sicill-i Osmânî mü’ellifinin “Üç def‘a hac eylemiş, müttekî ve ilimde müşârik” bir zât olduğunu beyân ettiği Kazasker Kâmil Bey’in zamanının marûf ta’lik-nüvislerinden olduğu bilinmekteyse de, hocası hakkında herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. H. 1254/M. 1838 tarihli “Ya Hazret-i Seyyid Ahmede’l-buhârî” levhâsı görülmüş olup hüsn-i hattının letâfetine delildir.