KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Mustafa Bekir Pekten

Hattat
Doğum Tarihi H. 1331
M. 1912-1913
Ölüm Tarihi H. 1414-1415
M. 1994
Doğum Yeri İstanbul-Fatih, Sirkeci
Mezar Yeri İstanbul

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

Kayseri Beyi’nin sancakdârlarından olan dedesine nisbetle “Sancakdâroğlu” künyesiyle tanınan tüccârdan Mehmed Efendi ile Emine Hanım’ın oğlu olarak H. 1331/M. 1913 yılında İstanbul, Sirkeci’de doğdu. (Ağustos ayında doğmuştur) Âşiyan Mekteb-i İbtidâ’îsi’nde başladığı eğitimine, daha sonra Reşid Paşa İlkokulu’nda devam etti. Ancak babasının isteği ile 1926 yılında beşinci sınıfta iken öğrenimini bıraktı. Bir müddet babasının mâ’iyetinde ticâret, oto radyatör tamirciliği ve yedek parça işi ile uğraştı. Babasının vefâtından sonra işlerini devralarak, nakliyecilik ve kereste ihrâcâtı ile meşgul oldu. Emekli olup işlerini tasfiye ettikten sonra kendisini tümüyle yazıya hasredip bu hâl üzere iken 1994 yılında vefât etti.   

Eserleri

Hocaları

Bâhir Özok
Ta’lîk
H. 1364-1365 / M. 1945
Mustafa Halim Özyazıcı
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Reşid Paşa İlkokulu’nda öğrenci iken rık‘a dersleri alan Mustafa Bekir Pekten, sahaflarda, camilerde ve evlerde gördüğü yazılara özenerek, 1934 yılından itibâren hat san‘atında ilerlemeye karar vermiştir. Evvelâ Yesârî Bâhir Özok’tan ta’lik meşkederek, 1945 yılında icâzet almış, 1947’den itibâren de Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne konuk öğrenci olarak devam edip Halîm Özyazıcı’dan aklâm-ı sitte, Necmeddîn Okyay’dan da ta’lik ve celî sülüs öğrenmiştir.

Hüsn-i hattın yanında kâğıd âharlamayı ve mürekkeb imâlini de öğrenen Mustafa Bekir Pekten, hususî surette tezhip san‘atı ile de ilgilenmiş, altın ezme ve yapıştırma teknikleri ile cetvel çekmeyi öğrenmiştir. Barbaros Hayreddîn Paşa’nın Beşiktaş’taki türbesinin kubbesindeki yazı ona ait olup başta Irak olmak üzere birçok özel koleksiyonda yazıları bulunmaktadır.