Mustafa Nazîf Efendi
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Sanatkâr Hakkında
Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’nin tilmizlerinden Kadıköylü Mehmed Efendi’nin hafîdi ve Hattat İbrahim Efendi’nin oğludur. İlk yazı derslerini aldığı babasının vefâtı ile ailece zarûrete düştüklerinden genç yaşta olduğu hâlde Enderûn-ı Hümâyûn’a alındı. Buradaki tahsîli esnâsında hüsn-i hat dersleri alarak, icâzete nail olduysa da, hocasının kimliği malûm değildir. Eğitimini tamamladıktan sonra Enderûn-ı Hümâyûn’da bazı küçük vazîfelerde bulundu.
Son olarak mâbeyncilik hizmetinde iken, 1808’de Sultan 4. Mustafa'nın cülûsu üzerine hâcegân rütbesi ve Sultan Bâyezid Vakfı’nın rûz-nâmeciliği ile saraydan çerâğ edildi. Sultan Mahmud Hân-ı Sânî’nin cülûsundan sonra Tophâne Nâzırı, ertesi yıl süvârî mukabelecisi ve 1813 yılında da Humbarahâne Nâzırı oldu. Azilden sonra değişik görevlerde bulunup 1821 yılında Şehremîni olduysa da, ertesi sene azledilerek İzmit Kereste Nâzırlığı'na tayin edildi. Bu görevde iken 1824-1825 yıllarında vefât etti.
Hocaları

Ketebe.org İsmail Orman
İstanbul Üniversitesi Kütüphânesi’nde, H. 14 Safer 1203/M. 14 Kasım 1788 tarihli du‘a mecmu’ası(A. 5582) bulunan Mustafa Nazîf Efendi’nin, ilk zamanlarında yazı ile fazlasıyla meşgul olduğu anlaşılmaktadır. Ancak meşgalesi nedeniyle sonraki dönemde yazıya yeteri kadar vakit ayıramadığı söylenebilir.