KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Osman Şâkir Efendi

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1250
M. 1835
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı

Sanatkâr Hakkında

Meşhur hattatlardan Lâz Ömer Vasfî Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Ulûm-ı dîniyyenin yanında Arapça ve Farsça dersleri aldı. Husûsî surette şi’ir ve edebiyâtla ilgilendi. Ayrıca babasından da yazı dersleri aldı. Tahsîlini tamamladıktan sonra müderris olup senelerce tarîk-i tedrîste bulundu. Babasının vefatı ile boşalan Galata Sarayı Mektebi'nin hüsn-i hat muallimliği de uhdesine verildiği gibi, son zamanlarında Farsça muallimliğini de elde etti. Bu hal üzere iken H. 5 Şevvâl 1250/M. 4 Şubat 1835 tarihinde vefât etti. Üsküdar’da babasının yanında medfûn olduğu bilinmekteyse de, bugün mezarı mevcut değildir.   

Eserleri

Akrabalar

Mehmed Sâlih Ferdî Efendi
Oğlu
Laz Ömer Vasfî Efendi
Babası

Hocaları

Laz Ömer Vasfî Efendi
Aklâm-ı Sitte

Talebeleri

no image
Mehmed Sâlih Ferdî Efendi
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

İlim ve fazlıyla ma’rûf olup mecmu’alarda “Murâdî” mahlâsı ile yazmış olduğu şiirlerine tesadüf edilmektedir. Farsça’ya olan vukûfu nedeniyle Galata Sarayı Mektebi’nin lîsân-ı Fârısî muallimliği de uhdesine verilmiş idi.

Sülüs ve nesihi babasından meşkederek mutantan bir merâsimle icâzet alan Osmân Şâkir Efendi’nin icâzetnâmesine, zamanın önde gelen isimlerinin de bulunduğu kırk kadar hattat tasdîk kuyûdâtı düşmüştür.

H. 1231/M. 1815 tarihli sülüs levhâsı ile babasının icâzetine lâyık olduğunu ıspât eylemiş olduğundan, babasının vefâtından sonra, mevcut görevine ilâve olarak Galata Sarayı Mektebi’nin hüsn-i hat mu’allimliğini de der-uhde eylemişti. İstanbul Üniversitesi Kütüphânesi’nde de H. 1232/M. 1816-1817 tarihli mushâf-ı şerîfi(A. 6585) vardır.