Şeyh Derviş Mehmed Tâ'ib Efendi
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Sanatkâr Hakkında
İstanbul’da doğdu. Ailesi hakkında bir bilgi yoktur: Hıfzını tamamladıktan sonra Bayrâmî Târikatı’na girerek tekmîl-i sülûk eyleyip hilâfete nâil oldu. Musıkîye olan vukûfu nedeniyle Üsküdar’daki Himmetzâde Tekkesi’nde senelerce zâkirbaşılık yaptı. Devhâtü’l-küttâb müellifinin “halvet-güzîn bir zât” olarak tanımladığı Derviş Mehmed Tâ’ib Efendi, ömrünü mezkûr tekkede geçirdikten sonra, H. 1170 senesi Ramazan'ında vefât ettiyse de, medfeni malûm değildir.
Ketebe.org İsmail Orman
Sülüs ve nesihi Câbîzâde Abdullah Efendi’den meşkederek icâzet almış olan Mehmed Tâ’ib Efendi’nin hüsn-i hatla bir hayli alâkalı olduğu menkûl ise de, eserine tesâdüf edilememiştir. Alî Vasfî Efendi ve Himmetzâde İbrahim Efendi hulefâsından olup Hatibzâdeler’den Hüseyin ve İbrahim birâderler de ondan mücâz hattâtîndendir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Hüsn-i hattı Câbîzâde Abdi Efendi’den yazıp me’zûn olmakla Yedikuleli Efendi’yle müsâvât-ı derece da’vâsında müsâvât-ı hattı mûcib olmadığını idrâke tevcîh-i zilin eylemeyen hoş-tab’ ehl-i keyflerden, hüsn-i hattı gibi hüsn-i sadâ ve hüsn-i edâ sâhibi mûsîkî-dân, ma’rûf-ı zâkirân Seyyid Abdüssamed Efendi’den tarîkatte tâc-dâr-ı dervîşân idi. “Hattât-ı meşhur” (1170) târihi Ramazân’ında kalem-i cismi vaz’-ı kubûr ve kâse-i mevtle futûr eyledi.