Seyyid Abdürrahîm Fâ'iz Efendi
Sanatkâr Hakkında
Bursa Kadılığı’ndan mazûlen vefât eden Seyyid Ebû’s-su’ud Mehmed Efendi’nin oğlu olarak İstanbul’da doğdu. Dedesi, H. 1057/M. 1647 senesinde vefât eden Sofu Emir lâkabıyla marûf Nakîbü’l-eşrâf Seyyid Mehmed Es‘ad Efendi’dir. Dedesi ve babası sâyesinde iyi bir tahsil gördüğü gibi, Abdülbâkî Ârif Efendi’den ta’lik meşkederek icâzet aldı. Kısa zamanda ta’likin hafî ve celî aklâmında mahâret kesbettiğinden hocasının teveccühünü kazandığı gibi, ona dâmâd dahi oldu.
Eğitimini tamamladıktan sonra Manisa Kadısı olarak ilmiyye kadrosuna geçip daha sonra sırasıyla Galata, Bursa ve Kahire kadılıklarında bulunduktan sonra teka’üde sevkedildi. İstanbul’a döndükten kısa bir süre sonra H. 25 Cemaziye’l-evvel 1338/M. 29 Ocak 1726 tarihinde vefât etti.
Hocaları
Ketebe.org İsmail Orman
Zamanın nâmlı şâ’irlerinden olan Seyyid Abdürrahim Fâ’iz Efendi’nin müretteb dîvânı vardır. Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde bulunan Nesâ’ih adlı eseri(1910) ta’likteki kudretine delîldir. Oğulları Seyyid Yahyâ Vâkıf Efendi ile Seyyid Mehmed Şerîf Efendi’yi de değerli birer ta’lik-nüvis olarak yetiştirmiştir.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Kendileri Manisa ve Galata ve mısr-ı Kahire kâdîsi dahi olup onda “hatm-i zaman” (1138) târihi Cumâdâsında azm-i cinân eyledi. Hüsn-i hatt-ı ta’lîki Kâdî-asker Abdülbâkî Ârif Efendi’den telemmüz ü tekmil ve bu tarîkle karâbet-i sıhriyyet dahi tahsil edip dâmâd-ı sa’âdet-mu’tâdları olmuştur ve nâkısu’t-tesvîd kalan siyerlerini dahi o mâm u tebyiz eylemiştir. Âsâr-ı bisyârı vardır. Bu beyt eş’ârındandır:
Kalmaz misâl-i zerre-i nâçiz Fâ’izâ
Ol âfltâb-ı hüsni görince karârumuz