KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Seyyid Ebûbekir Efendi

Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1219
M. 1804-1805
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Fatih, Ağaçayırı Tekkesi Haziresi

Sanatkâr Hakkında

İstanbullu olmakla beraber silsile-i nesebi hakkında bir bilgi yoktur. Eğitimi esnâsında amcası Derviş Ahmed Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek icâzet almıştır. Me’zûn olduktan sonra Bâb-ı Kazaskerî-i Rumeli muhzırlarından olmuş nice zaman hizmetten sonra hâcegân zümresine alınarak Matba’a-i Â’mire Kitâbeti’ne tayin edilmiştir.

Daha sonra Matbâh Emîni de olan Ebûbekir Efendi, azilden sonra devlet hizmetinden çekilerek, müntesiblerinden olduğu Kadırî Târikatı’ndan Fâtih’teki Ağaçayırı Tekkesi’nde inzivâya çekilmiş, hilâfet aldıktan sonra da meşihâta tayin edilmiştir. İrşâd ve zikir meşgul iken H. 1219/M. 1804 senesinde vefât etmiş ve mezkûr tekkenin hazîresine defnedilmiştir.

Hocaları

no image
Derviş Ahmed Efendi
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Ankara’daki Millî Kütüphâne’de H. 1213/M. 1798-1799 tarihli İlm-i Hâl adlı eseri bulunan Ebûbekir Efendi, hattatlığının yanısıra tirendâzlıkda da hayret verici şekilde mâhir idi. Nitekim H. 1183/M. 1769-1770 senesinde 1011 geze ok atarak menzil taşı diktirdiği, ancak bu menzil daha sonra bozulunca yeni bir menzil alma arzusuyla H. 1203/M. 1788-1789’da yeniden kemâna sarıldığı, ama ihtiyârlığı nedeniyle muvaffâk olamadığı kemânkeş tezkîrelerinde mukayyeddir.

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Dervîş Ahmed Efendi’den sülüs ü neshi ta’allüm ü telemmüz ve menâsıb-ı Devlet-i Aliyye’den matbah emânetiyle dahi telezzüz eylemiştir. Üstâd-ı kemânkeş ve hattât-ı dilkeştir.