KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri
KETEBE Hat Sanatı, Ünlü Hattatlar, Hat Sanatkârları ve Eserleri

Seyyid İsmail Sa’id Efendi

Mimar Şeyhi
Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü

Ölüm Tarihi H. 1193
M. 1779-1780
Doğum Yeri İstanbul
Mezar Yeri İstanbul-Fatih, Mimar Acem Tekkesi

Fotoğraflar

Sanatkâr Hakkında

Silivrikapı’daki Mimâr Acem Tekkesi şeyhi Seyyid Ahmed Vahdî Efendi’nin oğlu olarak mezkûr tekkede doğdu. Babasından tekmîl-i sülûk ile hilâfet aldı. Ayrıca Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den sülüs ve nesih meşkederek H. 1144/M. 1730-1731 senesinde icâzet aldı.

Muhiblerinden olan Seyyid Hasan Paşa’nın Vezneciler’de binâ ettirdiği mektebde hayli müddet hüsn-i hat muallimliği yapmış olan Seyyid İsmâ’il Sa’id Efendi, babasının vefâtından sonra Mimar Acem Tekkesi’nin postuna geçmiş ve irşâd ile meşgul iken H. 1193/M. 1779 senesinde vefât etmiştir. Mezkûr tekkenin hazîresinde medfûndur.

Eserleri

Hocaları

Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi
Aklâm-ı Sitte
H. 1144 / M. 1731-1732

Talebeleri

no image
Arnavut Mehmed Efendi
Aklâm-ı Sitte
no image
Şeyh Abdüllatîf Efendi
Aklâm-ı Sitte

Ketebe.org İsmail Orman

Yedikuleli Seyyid Abdullah Efendi’den aldığı icâzet kıt‘ası özel koleksiyonda bulunan Seyyid İsmâ’il Sa’id Efendi’nin Ördek Kasab Cami’nin girişindeki besmele ile Seyyid Hasan Paşa Manzûmesi’nin altındaki çeşme ve Kapudân İbrahim Paşa Cami hazîresinin pencerelerinin üzerindeki celî kitâbeleri yazmış olduğu bilinmektedir. 

Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin

Ceddi Mahmûd Hâce Kanlıcalı olup anda sâkin Hattat Mustafâ ve İsmâ’îl efendilerin birâderidir ki, Eğrikapı kapıcısı olmuştur. Ve pederi Şeyh Ahmed Efendi Tarîka-i Şemsiyye-i Halvetiyye-i bi’l-hâdan olup vâlidesi tarafından silsile-i nesebi Sirkeci Tekkesi’nde zîr-i lihâf-ı kavsi makam eden Yorgani Emîr Efendi’ye reşidedir. Kendileri Mevlevîhâne Yenikapısı dâhilinde Mi’mâr Acem nâm merd-i ma’mûrun zâviye-i âmiresinde Tarîka-i Sünbüliyye’de Şeyh Nûreddîn Efendi’den ahz ile birâderleri Şeyh Seyyid Mehmed-i Emîn Efendi ile iştirâken peder-mânend şeyhtir. Evâ’il-i hâllerinde üstâd-ı ma’mûr İmâm-ı Câmi’-i Mîr-âhûr Seyyid Abdullah Efendi’den sülüs ü nesh ü celi hutûtun hüsnüne ta’aşşuk ve tahsiline sa’y ile temeşşuk ve dâmen-i icazetlerine ta’alluk eylemiştir. “el-Üstâz" (1193) târihi Zi’l-hiccesi’nin yirmi üçüncü cum’a günü zaviyesinde defnolundu. Ördek Kassâb Câmi’ atebe-i ulyâsında bir besmele yazıp ve Sadr-ı a’zam-ı esbak Seyyid Hasan Paşa Mekteb-i Cedîdi’ne mu’allim-i meşk olmak münâsebetiyle mekteb-i mezbûrun ittisâlinde fakat çeşmenin bâlâsında vâki hat ve Kapudan İbrâhîm Paşa Câmi’i Mezâristânı’nda pencereleri bâlâsında olan celiler dahi bunlarındır.