Seyyid Mehmed Rif’at Mısrî
Hattat
Ölüm Tarihi
H. 1297 M. 1879-1880
Doğum Yeri
Giresun-Ünye
Mezar Yeri
İstanbul-Üsküdar, Karacaahmet Mezarlığı
Sanatkâr Hakkında
Mısır’dan Anadolu’ya hicretle Ünye’ye yerleşen bir zâtın oğlu olarak orada doğdu. Bu nedenle “Mısrî” lâkabıyla tanınırdı. İlk eğitimini orada tamamladıktan sonra ailece İstanbul’a giderek Üsküdar’a yerleştiler. Ömrü boyunca orada ikamet edip H. 1297/M. 1879 senesindeki vefâtında Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildiyse de, mezarı mevcut değildir.
Talebeleri

Mısrîzâde Alî Rızâ Efendi
Ta’lîk
Ketebe.org İsmail Orman
Eğitimi esnasında aklâm-ı sitte ve ta’lik dersleri almış olan Seyyid Mehmed Rif‘at Mısrî’nin hocaları hakkında bir bilgiye ulaşılamamıştır. Galata’daki Bâyezid Cami’nin ta’mir târihi ile cami’in altındaki Şekerpâre Kadın Çeşmesi’nin kitâbesi ve Sultan Abdülmecîd tarafından müceddeden yaptırılan Azîz Mahmud Hüdâ’î Tekkesi tevhîdhânesi ile karşısındaki Cennet Mehmed Efendi Türbesi'nin kitâbelerini ta’likle yazmış olan hattatın, bu kalemde de bir hayli mâhir olduğu anlaşılmaktadır.
Öte yandan Samsun, Trabzon ve İstanbul’un muhtelif mezarlıklarında görülen çok sayıda mezartaşı kitâbesini de yazmış olan Seyyid Mehmed Rif‘at Mısrî, mâ’işetini yazıdan çıkaran erbâb-ı hattan olduğuna işaret etmektedir. H. 1265/M. 1849’da nesihle istinsâh ettiği Kitâb-ı Keyfiyyetü’l-hükm adlı eseri ise Zeytinoğlu İlçe Halk Kütüphânesi’nde bulunmaktadır.