Süleyman Rûhî Efendi
Hattat
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Hafız Osman Aklâm-ı Sitte Ekolü
Ölüm Tarihi
H. 1202 M. 1788
Doğum Yeri
Sırbistan-Belgrad
Mezar Yeri
Sırbistan-Belgrad
Sanatkâr Hakkında
Sırp asıllı olup Belgrad’dan devşirilerek Enderûn-ı Hümâyûn’a alınmıştır. Buradaki tahsîlini tamamladıktan sonra Sultân Mahmud Hân-ı Evvel’in gılmânından olmuştur. Sultânın vefâtından sonra Kilâr-ı Hümâyûn’a memûr olup senelerce müstâhdem kaldıktan sonra, Silâhdâr-ı Şehriyârî Mehmed Paşa’nın silâhdârlık hizmeti ile taşra çerâğ edilmiştir. Hâmîsinin sadârete nasbında kapıcıbaşı olmuşsa da, azli üzerine taşraya sürülmüş, H. 1191/M. 1777’de affedilerek baş-bâkî kulu olmuştur.
Ertesi sene çavuşbaşı olmuşsa da, senesi dolmadan yeniden azledilmiş, H. 1200/M. 1786’da def‘aten çavuşbaşı olmuştur. Ertesi sene sipâhî ağalığına nakledilmiş, H. 1202 senesinin Cemâziye’l-evvel ayında (M. Şubat-1788) yeniden çavuşbaşı ve Receb ayında(Nisan) da sadâret kethüdâsı olmuştur. Ancak Zi’l-hicce ayında(Eylül) hummaya yakalanınca ayrılmak zorunda kalmış, üç gün hasta yattıktan sonra vefât etmiştir. Vasiyeti üzerine na’şı “Fethü’l-islam” olarak adlandırılan Belgrad’a nakledilmiş ve orada defnedilmiştir.
Ketebe.org İsmail Orman
İstidâtlı bir zât olup iyiliği ile meşhur olan Süleyman Rûhî Efendi, Enderûn-ı Hümâyûn’daki eğitimi esnâsında Yedikuleli Seyyid Abdülhalîm Efendi’den sülüs ve nesih dersleri almıştır. Müntesiblerinden olduğu Târikat-ı Nakşibendiyye’den Üsküdar’daki Özbekler Tekkesi’ne vakfettiği H. 1194/M. 1780 tarihli celî ta’lik levhâsı, bu kalemde de mâhir olduğuna işâret etmekteyse de, hocası hakkında bir bilgi yoktur.
Müstakimzâde Süleyman Sâdeddin, Tuhfe-i Hattatin
Sultân Mahmûd Hân memâlîkinden olup âlem-i sabâsında harem-i hümâyûnda terbiye ve ba’dehu kîlâr-ı Enderûn-ı Hümâyûn’da hüsn-i hatt-ı sülüs ü neshi Emîr Efendizâde Seyyid Abdülhalîm Efendi merhûmdan telemmüz ü ta’allüm ba’dehu Sadr-ı esbak Silâhdâr Mehmed Paşa silâhdârlığı ile çerâğ olup ricâl-i Devlet-i Aliyye’dendir.